Medic român, anchetat în UK pentru ce le făcea băieților în cabinet, pentru „plăceri sexuale”. Acum lucrează în România

spital
Shutterstock

Un medic român din cadrul Serviciului Național de Sănătate Publică din Marea Britanie a fost sancționat pentru că a efectuat proceduri medicale, inclusiv pe copii, pentru propria satisfacție sexuală.

Pacienții de la Royal Cornwall Hospitals NHS Trust au fost supuși la examinări anale inutile și la introducerea de medicamente în rect de către Dr. Iuliu Stan, scrie Daily Mail.

Altora nu li s-a oferit un însoțitor sau nu li s-a oferit posibilitatea de a-și da acordul prealabil pentru proceduri. Unor pacienți li s-au introdus în mod necorespunzător medicamente de opt ori.

Douăzeci și unu de pacienți, în decurs de cinci ani au fost exploatați în acest fel, a decis un tribunal. Un număr nedeclarat de pacienți erau minori.

Procedurile inutile la care au fost supuși pacienții

Una dintre victime a avut organele genitale bruscate inutil de către medicul căzut în dizgrație. Unui adolescent, i s-a introdus în penis un tub folosit pentru golirea vezicii urinare, fără o justificare clinică, contractând o infecție bacteriană, din cauza acestei proceduri.

Citește și
cimitir doliu
Cum a reușit un bărbat să primească suma de 600.000 de euro după decesul soției lui
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Reprezentanții unui tribunal au aflat că un pacient s-a simțit atât de inconfortabil din cauza comportamentului „ciudat și angoasant” al medicului încât a încercat să se externeze singur din spital înainte de a primi antibiotice.

Tribunalul a constatat că medicul „a supus pacienții la proceduri inutile, invazive și intime pentru propria sa satisfacție sexuală”.

„În unele cazuri, același pacient a fost supus la proceduri intime și invazive de către doctorul Stan în mai multe rânduri”, au spus autoritățile.

Bărbatul a fost șters din registrul medical cu efect imediat de către Medical Practitioners Tribunal Service (MPTS). Nu toate acuzațiile aduse în fața tribunalului au fost dovedite.

Dr. Stan a absolvit în România în 2007 și a lucrat în Marea Britanie înainte de a se specializa în domeniul traumatologiei și ortopediei. El și-a început jobul la NHS în 2015.

Autoritățile au fost alertate cu privire la modul în care medicul trata pacienții în 2020, când un tată a devenit îngrijorat de „durata de timp” de care a avut nevoie doctorul Stan în timp ce îi administra copilului său un analgezic pe cale rectală.

S-a observat că copilului i se administraseră deja analgezice orale cu puțin timp înainte ca doctorul Stan să îi administreze personal medicamentul rectal.

Ulterior, acesta a fost avertizat de conducerea spitalului să se „familiarizeze” cu politica sa privind însoțitorii și să ceară personalului de îngrijire să administreze medicamentele, dacă este posibil, în conformitate cu procedura standard.

O investigație a fost lansată atunci când doctorul a prescris și a administrat medicamente rectale unui alt copil.

S-a descoperit că medicul a distribuit personal medicamente rectale de peste 200 de ori, uneori aceluiași pacient.

Instanța a remarcat că acesta avea o „preferință” pentru administrarea personală a acestor medicamente la bărbați și băieți tineri.

Doctorul nu a participat și nici nu a contribuit la audiere, tribunalul constatând că a existat o „lipsă totală de implicare” din partea medicului.

Cu toate acestea, atunci când a fost investigat în cadrul unei anchete interne a spitalului, judecătorul a auzit cum a susținut că administrarea de medicamente pe cale rectală era o procedură des întâlnită în România.

Martorii au fost de acord cu acest lucru, dar au adăugat că nu era o practică standard ca medicii de acolo să administreze ei înșiși medicamentele și, la fel ca în cazul omologilor lor din Marea Britanie, de acest lucru se ocupau în principal asistentele medicale.

Astfel de politici sunt puse în aplicare pentru a se asigura că există o a doua pereche de ochi asupra medicamentelor administrate pacienților. Acest lucru reduce șansele de apariție a erorilor de medicație.

Bărbatul și-a apărat, de asemenea, metodele de tratament în fața conducerii spitalului, spunând că a considerat că este mai potrivit ca personalul feminin să administreze supozitoarele pacienților de sex feminin.

Dar, luând în considerare toate dovezile, judecătorii au constatat că nu au existat factori atenuanți pentru comportamentul său.

Pentru a stabili dacă comportamentul său a fost motivat sexual, instanța a remarcat modelele de comportament ale pacienților cărora le-a administrat medicamente.

De exemplu, din cele 51 de clisme prescrise, el personal a efectuat opt, toate la bărbați sub 40 de ani, inclusiv de două ori la un băiat de 17 ani.

Într-un alt exemplu citat, Dr. Stan a administrat el însuși analgezice pe bază rectală de 277 de ori la pacienți de sex masculin, și doar o singură dată la o pacientă de sex feminin.

În schimb, în dățile în care Dr. Stan a prescris analgezice non-rectale, cum ar fi perfuzii intravenoase, nu a administrat personal niciuna pentru ambele sexe.

Personalul spitalului intervievat în cadrul procedurii, a mai spus că era „neobișnuit” ca medicii începători precum Dr. Stan, care erau specializați în ortopedie, să se implice în îngrijirea pacienților în afara specializării lor, lucru pe care el l-a făcut în timp ce efectua unele dintre examinările rectale.

Ce au povestit victimele

Instanța s-a concentrat, de asemenea, asupra experienței a doi pacienți specifici, numiți în documente „Pacientul 26” și „Pacientul 15”.

Pacientul 26 a fost internat în spital pentru dureri la genunchi din cauza unei infecții. În timp ce se afla acolo, a fost supus unei examinări rectale de către Dr. Stan, al cărei scop nu i-a fost explicat în prealabil. Pacientul a considerat-o " chinuitoare".

În ciuda faptului că a fost internat fără simptome care să justifice o examinare rectală, pacientul 26 a fost supus procedurii de către Dr. Stan în timpul șederii sale.

De asemenea, i s-a administrat o clismă fără niciun consimțământ prealabil, fiindu-i spus doar că Dr. Stan trebuia să "îmi verifice glandele".

Pacientul 26 a detaliat modul în care Dr. Stan a efectuat trei examinări testiculare în timpul șederii sale în spital, atingându-i zona intimă. Judecătorii au observat că nu exista nimic în notele doctorului care să explice de ce au avut loc aceste examinări.

Pacientul 26 s-a simțit atât de incomodat de tratamentul doctorului încât a încercat să se externeze mai devreme din spital, iar asistentele au fost nevoite să îl convingă să rămână pentru a primi antibioticele necesare pentru a-i trata infecția.

Instanța a declarat că nu a găsit niciun motiv pentru a contesta relatarea evenimentelor de către pacientul 26 și că toate presupusele proceduri au fost motivate sexual și se încadrează în modelul general de comportament al doctorului Stan.

Pacientul 15 a fost singurul pacient pe care Dr. Stan a fost acuzat că l-a sondat în mod necorespunzător, o procedură prin care se introduce un tub în vezica urinară prin uretră pentru a ajuta la expulzarea urinei.

Pacientul, descris în documente ca având între 16 și 18 ani, a fost internat pentru o fractură, dar nu prezenta semne de probleme urinare care să necesite o sondă. Tribunalul a hotărât că nu s-a putut stabili nicio justificare clinică pentru această procedură, iar pacientul 15 a suferit o infecție bacteriană la nivelul penisului ca urmare a procedurii inutile.

În urma anchetei făcute, tribunalul a stabilit că, nefiind prezentate observații medicale adecvate pentru pacienți, acțiunile doctorului au fost motivate drept satisfacții sexuale.

În ceea ce privește stabilirea unei sancțiuni, tribunalul a declarat că nu există „nicio îndoială” că modul în care s-a comportat bărbatul nu a fost pe măsura așteptărilor de la un medic, iar concedierea a fost singura opțiune.

Judecătorii au concluzionat că, demiterea acestuia este singura soluție prin care pacienții pot fi în siguranță.

Unde se află acum doctorul 

Dr. Stan, care se pare că lucrează acum în România ca „medic specialist în ortopedie și traumatologie”, are la dispoziție 28 de zile pentru a face apel la această hotărâre.

Tribunalul MPTS a remarcat, de asemenea, că nici GMC, nici spitalul nu au implicat pacienții în investigația lor, în ciuda naturii grave a acuzațiilor sexuale, și că pacientul 26 s-a prezentat la ei din proprie inițiativă.

Pacientul 26 a fost informat de către spital despre procedură abia la începutul acestei luni, după ce dosarul său medical a fost trimis la General Medical Council (GMC), care a înaintat cazul doctorului Stan către MPTS.

Un purtător de cuvânt al Royal Cornwall Hospitals NHS Trust a declarat: „Dr. Iuliu Iosif Marian Stan nu a mai lucrat la Royal Cornwall Hospitals din septembrie 2020 și a fost concediat în martie 2021”.

Activitatea doctorului Stan a fost analizată de către reprezentantul autorității locale și de către consilierul de performanță al practicienilor, care a implicat și reprezentanți ai poliției, dar nu s-a ajuns la concluzia că existau motive pentru o anchetă penală cu privire la acțiunile sale.

„În urma rezultatului procesului, vom colabora cu autoritățile pentru a ajuta la investigațiile suplimentare”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Un șofer băut a provocat un carambol în Cluj, în care au fost răniți patru oameni, printre care și un bebeluș
Un șofer băut a provocat un carambol în Cluj, în care au fost răniți patru oameni, printre care și un bebeluș

Șoferul de 25 de ani care a provocat accidentul cu patru victime din Cluj era beat. Persoanele rănite, între care un bebeluș, au fost transportate la spital după un carambol între două maşini şi un autobuz.

Cum a reușit un bărbat să primească suma de 600.000 de euro după decesul soției lui
Cum a reușit un bărbat să primească suma de 600.000 de euro după decesul soției lui

Un spital din Italia este obligat să plătească suma de 600.000 de euro familiei unei femei care a murit la vârsta de 60 de ani. Banii vor fi primiți de soțul femeii și de cei doi copii ai lor.

 

Trei frați au ajuns la spital după ce au dormit în aceeași cameră. Ce s-a întâmplat în timpul nopții
Trei frați au ajuns la spital după ce au dormit în aceeași cameră. Ce s-a întâmplat în timpul nopții

Trei frați din Neamț, cu vârste între 5 și 14 ani, s-au intoxicat cu monoxid de carbon și au ajuns la spital.  

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele
Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele

Autoritățile fac cercetări la Cluj-Napoca, unde o bucată dintr-o stradă s-a surpat. O expertiză va arăta ce lucrări sunt necesare. Între timp, traficul este oprit în zonă și sunt luate în calcul rute alternative.