Un medic din Suceava risca sa-si piarda dreptul de-a profesa. Ce i-a sfatuit pe mai multi parinti sa faca cu copiii lor
Un medic stomatolog din Suceava este in centrul unui scandal imens.
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica din Suceava au propus retragerea dreptului de libera practica, in cazul sau, pentru ca, in plina epidemie de rujeola, ii sfatuia pe parinti sa nu isi vaccineze copii.
A facut acest lucru si intr-o conferinta. Este o situatie, care nu poate fi acceptata, spun oficialii din Sanatate, in conditiile in care 32 de persoane au murit pana acum din cauza acestei boli, iar virusul a fost confirmat la peste 8 mii de romani.
Discursul i-a pus in alerta pe cei de la Directia de Sanatate Publica Suceava. Medicul stomatolog Mircea Puscasu pune de multa vreme sub semnul intrebarii vaccinarea celor mici, insa autoriatile spun ca abia marti au vazut declaratiile lui alarmante si anume ca vaccinurile pot provoca moartea. Vizat alaturi de Puscasu ar fi inca un doctor.
Impreuna cu un ONG, medicul stomatolog sustine ca vaccinarea este nociva copiilor. Insista asupra acestui subiect si pe pagina sa de socializare unde posteaza articole si inregistrari antivaccinare. Intr-unul dintre ele se vorbeste despre faptul ca vaccinul ROR ar provoca autism.
Reprezentantii DSP Suceava il condamna pe medic pentru aceasta pozitie publica si spun ca au facut o sesizare catre Colegiul Medicilor Dentisti din Suceava cu propunerea de sanctionare si retragere a dreptului de libera practica.
Pana la aceasta ora, medicul Mircea Puscasu nu a raspuns solicitarilor reporterilor Stirilor ProTV pentru a-si sustine punctul de vedere.
In apararea lui, surprinzator vine chiar fostul presedinte al Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoaie.
Prof. Dr.Vasile Astarastoae, profesor UMF Iasi: "Raspunderea disciplinara este foarte clar trecuta in lege. Acolo trebuie sa ai o fapta care sa produca un rezultat care tine de profesie, delictul de opinie nu poate sa fie acolo. Restul este doar exces de zel al celor de la Directia Sanitara."
Insa o asemenea luare de pozitie din partea unui medic nu este deontologica.
Alexandru Rafila, medic epidemiolog: "Din pacate avem colegi care incearca sa influenteze negativ parintii in acest sens, fara sa aiba doua elemente pe care eu le consider necesare: informatia completa si serioasa, in ceea ce priveste vaccinarea, si in al doilea rand cred ca trebuie sa se gandeasca si la profesiunea pe care o exercita si care trebuie sa fie in interesul copiilor si al populatiei in general si nu impotriva ei."
In ultimii ani in Romania a devenit tot mai puternic un curent anti-vaccinare, pornit de la neincrederea parintilor in substantele administrate celor mici. Adultii se tem de efectele secundare. Asta a dus la scaderea numarului de copii vaccinati, care astfel au devenit vulnerabili la virus.
Alexandru Rafila, medic epidemiolog: ''Singura solutie pentru a opri raspandirea acestei epidemii este vaccinarea."
Epidemia a cuprins toata tara si 32 de persoane, in mare parte copii, au murit pana acum. Medicii au confirmat boala la 8246 de romani, iar cele mai multe cazuri au fost confirmate in judetele Timis, Caras Severin, Arad si Satu Mare.
Mai mult, si Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca Romania a devenit un focar de rujeola pentru intreaga europa.
In acest context, premierul Tudose i-a cerut ministrului Sanatatii Florian Bodog sa vina miercuri in sedinta de guvern cu un raport complet despre campania de vaccinare a unui foarte mare de copii neimun