19 noi cazuri de rujeola confirmate in Alba in doua comunitati de rromi din Aiud si Unirea
Nouasprezece copii cu varste cuprinse intre doi si 19 ani, din comuna Unirea si municipiul Aiud, judetul Alba, au fost diagnosticati, vineri, cu rujeola, cele doua focare izbucnind in comunitati de rromi foarte sarace, care nu isi vaccineaza copii.
Conducerea Directiei de Sanatate Publica si o echipa mixta formata din mai multi specialisti epidemiologi si medici de familie au luat, vineri, masurile de prevenire a raspandirii bolii, s-au deplasat in comunitatile afectate pentru identificarea contactilor, izolarea sau internarea bolnavilor si promovarea campaniei de vaccinare a celor neprotejati, relateaza news.ro.
"Am primit informari privind existenta a doua focare de rujeola in comuna Unirea si municipiul Aiud. Am comunicat Ministerului Sanatatii si Institutiei Prefectului Alba, dupa care o echipa mixta formata din inspectori sanitari si medici de familie s-a deplasat de urgenta in comunitatile respective pentru intensificarea campaniei de vaccinare. Singura modalitate de prevenire a bolii este vaccinarea, insa odata ce rujeola s-a declansat, pot fi tratate numai simptomele. Ne-am deplasat in cele doua comunitati in care riscul de transmitere este mai mare, iar cei care au fost de acord, au beneficiat de vaccinare” a spus Alexandru Sinea, directorul DSP Alba.
El a adaugat ca institutia nu poate obliga parintii sa-si vaccineze copiii, dar are obligatia sa-i informam cu privire la existenta vaccinului ROR, la riscurile la care se supun daca il refuza, cat si despre gradul de raspandire al acestei boli la nivel national.
Formele de rujeola ale celor 19 copii si adolescenti au fost medii si usoare, o parte dintre ei fiind spitalizati.
De la inceputul anului si pana in prezent, in judetul Alba au fost diagnosticati cu rujeola 181 de copii.
Rujeola este o infectie virala, contagioasa, care cauzeaza in general afectiuni respiratorii. Boala se transmite cand o persoana infectata tuseste sau stranuta, iar intre simptomele acesteia se numara febra, oboseala, senzatia de gat uscat, diaree, stranut sau scurgerea de secretii de la nivelul nasului.
La nivel national, au fost confirmate, de la inceputul epidemiei, respectiv 30 septrembrie 2016 si pana in 23 iunie, un numar de 7.282 de cazuri de rujeola, fiind inregistrate si 30 de decese, in judetele: Timis - opt cazuri , Arad - cinci cazuri, Dolj - sase cazuri, Caras Severin - trei cazuri si cate un caz in judetele Bihor, Cluj, Calarasi, Satu Mare, Vaslui, Galati, Mures si Bucuresti.
Un al 31-lea deces posibil provocat de rujeola este in curs de investigare in vederea confirmarii/infirmarii si s-a inregistrat in judetul Arad.
Pana acum, au fost inregistrate cazuri de rujeola in 41 de judete, cele mai multe cu cate peste o mie de imbolnaviri fiind in Timis si Caras- Severin. In Arad, au fost inregistrate pana vineri 965 de cazuri, iar in Satu Mare 711 de cazuri. In celelate 37 de judete, numarul cazurilor de rujeola oscileaza intre 12 (Giurgiu, Buzau si Ilfov) si 443, in judetul Dolj.