170.000 de copii trebuie urgent vaccinati. Autoritatile au inteles dupa un an ca rujeola a devenit o problema nationala

Ultima actualizare: 21-07-2017 07:11

Rujeola a devenit o problema nationala, iar autoritatile au inteles intr-un final acest lucru. Epidemia extinsa de mai bine de un an in toata tara a ucis 31 de romani, multi dintre ei copii.

Cum rata de vaccinare este foarte scazuta, ministerul sanatatii a cerut ajutorul celor de la interne pentru campania de vaccinare. Autoritatile vor sa identifice copiii nevaccinati, iar in localitatile in care nu exista medic de familie vor amenaja centre speciale pentru vaccinari.

O copila de 9 ani din Timisoara a fost rapusa de rujeola in luna aprilie, dupa ce doua saptamanii s-a luptat cu virusul ucigas. O luna mai tarziu, la Craiova, medicii anuntau ca au pierdut o fetita de doar 4 luni care luase rujeola de la mama ei, o adolescenta de 16 ani care nu a fost vaccinata. Dupa doar cateva saptamani boala a ucis un baietel de doar 7 luni la spitalul de pediatrie din Cluj. Iar acestea sunt doar cateva dintre victimele aceste boli grave.

Din 4 persoane care se imbolnavesc de rujeola, 1 are nevoie de spitalizare. Statisticile arata si ca din 1000 de bolnavi, 1 isi pierde viata. In Romania situatia este mult ma grava: avem peste 8000 de cazuri confirmate si 31 de decese.

Epidemia a cuprins toata tara, dar cele mai multe cazuri au fost confirmate in judetele Caras Severin, Arad si Satu Mare.

Mai mult, si Organizatia Mondiala a Aanatatii a avertizat ca Romania a devenit un focar de rujeola pentru intreaga Europa.

Ministerul Sanatatii anunta ca in cadrul campaniei de vaccinare a cooptat si Ministerul de Interne. Reprezentanti de la Sanatate Publica si primarii, insotiti de politisti locali trebuie sa identifice toti copiii cu varstele intre 9 luni si 9 ani neimunizati si, impreuna cu medicul de familie, sa ii convinga pe parinti sa ii vaccineze.

Carmen Dan, ministrul de interne: ''In fiecare judet sa se faca o evidenta a comunitatilor vulnerabile sau care nu au medici de familie. Unde nu sunt doctori se vor face centre de vaccinare''

Acum avem 400.000 de doze de vaccin ROR si mai asteptam 100.000.

Florian Bodog, ministrul sanatatii: ''Avem stocuri, mai avem si in depozitul Unifarm. Am modificat precesul de raportare de la o luna la 2 saptamani.''

170.000 de copii trebuie urgent vaccinati. Parintii care refuza imunizarea lor vor da o declaratie in scris in care isi asuma acest lucru.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO