Un hacker din Craiova a spart reţelele unor mari companii, apoi a cerut recompense în criptomonedă
Un hacker din Craiova este acuzat de procurorii DIICOT că a spart reţelele informatice ale unor mari companii, după care le-a şantajat cerând recompense în criptomonedă.
Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis, marţi, Agerpres, hackerul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de acces neautorizat la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice, alterare a integrităţii datelor informatice, interceptare ilegală a unor transmisiuni informatice, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive informatice sau programe informatice, perturbare a funcţionării sistemelor informatice şi şantaj.
Din cercetări a reieşit că bărbatul a obţinut accesul la reţelele informatice ale unor companii medii şi mari din România, dar şi din alte state, de unde ar fi extras volume mari de date.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ulterior, el a utilizat respectivele date pentru a şantaja companiile, prin ameninţarea cu expunerea acestora în mediul public, solicitând în schimb diferite sume de bani în criptomonedă.
Europol și FBI au intervenit în acest caz
În cursul cercetărilor, au fost identificate alte trei persoane vătămate, dintre care o persoană juridică şi două persoane fizice, acestora din urmă interceptându-le traficul de date de la punctele de acces wifi pe care le deţineau.
În ceea ce priveşte persoana juridică, s-a reţinut faptul că, în luna decembrie 2021, hackerul a pătruns fără drept în sistemele informatice ale companiei prin exploatarea unor vulnerabilităţi ale sistemelor informatice şi ar fi instalat o aplicaţie maliţioasă tip ransomware, prin intermediul căreia ar fi criptat datele informatice stocate. Ulterior, a fost rulat un mesaj specific atacurilor de acest tip cu privire la plata a 300.000 USD în schimbul decriptării datelor.
În cauză, s-au instituit măsuri asigurătorii, în vederea recuperării prejudiciului în valoare de 360.000 de lei.
Documentarea activităţii infracţionale a fost făcută cu sprijinul Europol şi FBI, iar la activităţi au participat specialişti din cadrul Europol - EC3, pentru sprijin tehnic şi analitic.