Incendiu uriaș lângă Craiova. 30 de militari s-au luptat 7 ore cu flăcările
Incendiile le-au dat mult de furcă pompierilor din toată țara. La Craiova, flăcări mari au cuprins o hală în care erau tone de materiale sanitare. 7 ore s-au luptat militarii cu vâlvătăile.
Spre seară, în Tulcea, pompierii au intervenit la trei incendii, ce au izbucnit la doar câteva minute distanță. Și în Alba au fost probleme.
Iar în Gorj, în urma incendiilor de vegetație, pompierii au plecat prin sate pentru a le spune localnicilor cât de periculos este să dea foc la mirişti.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Hala de peste 500 de metri pătrați se află la doar 10 kilometri de Craiova. În interior erau tone de materiale sanitare, iar 30 de militarii din cadrul ISU Dolj s-au luptat cu flăcările. Intervenția a fost dificilă din cauza vântului puternic și pentru că materialele plastice se tot aprindeau. Traficul a fost îngreunat în zonă.
Spre seară, în Tulcea, la Ilganii de Jos, aproximativ 20 de hectare de stuf și vegetație uscată au ars. După puţin timp, salvatorii au intervenit pentru a stinge unui incendiu la o șură de paie în localitatea Topolog, ce risca să se extindă la o anexă și o locuință. Mai apoi, s-a dat alarma la o locuință din Mahmudia, unde proprietarul a fost salvat de câinele său din calea flăcărilor. Nu s-au înregistrat victime, doar pagube materiale.
Iar în Alba, mai multe locuințe au fost în pericol să ardă, după ce incendiile de vegetație uscată s-au extins.
În Gorj, în urma incendiilor de vegetație din ultima perioadă (punem incendii de pe edl, ultimul calup), pompierii au pornit prin sate pentru a atrage atenția localnicilor asupra pericolelor la care se expun atunci când dau foc miriștilor. Cetățenii recunosc că incendierea vegetației uscate e o practică frecventă.
Localnic: „Mai dau oamenii ăștia pe miriște, ba ăla colo, celălalt dincolo, dar trebuie supravegheat, stai lângă el 2-3 oameni, cu apă.”
Gheorghe Iliescu, comisar la Garda de Mediu Gorj: „Sunt mai greu de identificat aceste persoane pentru că incendiază și pleacă și rămâne focul, apărem noi, iar apoi e mai greu de identificat.”
Cei care incendiază terenuri primesc amenzi sau chiar li se taie subvențiile europene, după ce Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură primește poze de la pompieri cu locurile mistuite de flăcări. În ultimele săptămâni, incendiile de vegetație au dat de furcă pompierilor în mai multe judeţe din țară.