Controale in justitie, pentru a vedea daca dosarele sunt repartizate dupa interesele inculpatilor
Au loc controale fara precedent in justitia romaneasca. Dupa arestarea celor doua judecatoare, pentru coruptie, apare si suspiciunea ca un grefier al Tribunalului Bucurestia ar fi manipulat sistemul prin care se repartizau dosarele in instanta.
Inspectia Judiciara va incerca sa afle daca dosarele au ajuns sau nu la anumiti magistrati, dupa cum dictau interesele unora sau altora dintre inclupati.
Sefii CSM n-au mai asteptat intrunirea plenului si au cerut Inspectiei Judiciare sa verifice acuzatiile Directiei Nationale Anticoruptie, potrivit carora un grefier de la Tribunalul Bucuresti ar fi incasat bani de la avocati ca sa manipuleze sistemul informatic astfel incat dosarele penale ale unor interlopi sa ajunga la anumiti magistrati corupti.
Documentele care stau la baza oricarui proces ajung initial la registratura generala a instantei, unde in functie de obiectul dosarului - civil, penal sau comercial - pe baza unor indicatori sau coeficienti care tin de complexitatea cauzei, de nivelul de urgenta sau gradul de ocupare al judecatorilor, este distribuit de sistem unei anumite sectii.
Odata trimis la sectie, dosarul este repartizat pe aceleasi considerente unui anumit complet de judecata, ales in mod arbitrar de calculator. Teoretic, sustin sefii Tribunalului, la numarul mare de judecatori si de complete e aproape imposibil de anticipat chiar si cu ajutorul unor date false ce destinatie va da sistemul electronic. Oricum, fiecare actiune a grefierilor sau a judecatorilor asupra sistemului ECRIS lasa urme si il da de gol pe care care intervine ilegal.
Sefii Tribunalului l-au verificat deja pe grefierul suspectat de coruptie si au ajuns la concluzia ca, cel mult, acesta le-a dat de inteles avocatilor ca poate sa ii ajute, dar nu ar fi facut asta.
Toate aceste verificari se pot extinde la nivelul tuturor instantelor din tara, daca membrii CSM vor cere acest lucru.