Un gălățean cu Covid-19 care a refuzat internarea a fost găsit mort la domiciliu. Sunase la 112

Ultima actualizare: 16-07-2020 14:21

România a înregistrat miercuri primul deces în rândul pacienților depistați cu coronavirus, dar care au refuzat să se interneze și să primească tratament de specialitate.

S-a întâmplat în Galați, unde un bărbat, care avea doar 45 de ani, iar medicii îi recomandaseră să rămână într-o unitate medicală, s-a stins fulgerător în trei zile. În noaptea de marți spre miercuri a cerut ajutor de urgență după ce starea lui s-a degradat brusc, însă până să ajungă SMURD-ul la el, a intrat în stop cardio-respirator și a murit.

Bărbatul de 45 de ani a mers la Spitalul de Urgență din Galați acum trei zile. Se simțea rău și a cerut să fie văzut de medicul de gardă pentru un control. Cadrele medicale au bănuit încă de la început că este infectat cu coronavirus și au decis testarea lui imediată.

Bărbatul tușea, avea stări de amețeală și se simțea foarte obosit. Cu toate că medicii i-au recomandat să aștepte rezultatul testării în spital, el a preferat să plece la domiciliu.

A fost prima decizie greșită. Hotărârea este posibil să îi fi fost influențată de faptul că nu avea febră. În plus, nu se știa cu alte boli și nici faptul că era obez nu îi stârnea îngrijorare.

Este încă neclar ce l-a făcut să refuze internarea în momentul în care - a doua zi - i s-a comunicat că a ieșit pozitiv la infecția cu COVID-19.

Marți seară, starea lui de sănătate s-a degradat rapid. Abia mai putea să respire când a sunat la 112. Echipajul SMURD care a fost trimis la el acasă l-a găsit mort.

Angel Trifan, medic coordonator SMURD Galați: „Era într-o insuficientă respiratorie foarte gravă. Echipajul mobil s-a deplasat, l-a găsit în stop cardio-respirator, nu a răspuns la manevrele de resuscitare și a fost declarat decedat.”

Gabriel-Ioan Avărmescu, prefectul județului Galați: „Avem prima persoană decedată din rândul celor care refuză internarea în spital. A decedat azi-noapte, tocmai pentru că a refuzat să fie tratat în spital. Boala a evoluat extrem de repede. De la ora apelului la ambulanță, până când a ajuns ambulanța, persoana a intrat în stop cardiac și a decedat. Fac un apel la toți acești oameni care nu înțeleg că virusul este lângă noi, să dea dovadă de un comportament responsabil. Dacă nu pentru ei, pentru societate. Să nu mai ducă în derizoriu măsurile luate de autorități.”

Cazurile de pacienți care refuză internarea s-au înmulțit în ultimele zile.

727 de români au plecat deja din spitale deși erau confirmați cu coronavirus.

Medicii avertizează că acest tip de coronavirus are încă multe necunoscute și sunt situații în care starea celor infectați se degradează brusc. Pacienți care s-au externat la cerere cu simptome ușoare s-au intros în spital după doar câteva zile, în stop cardiac.

Violeta Șapira, medic primar neurolog Spitalul de Urgență Galați: „Facem un apel către pacienți să respecte recomandările medicilor. Practic, în acest moment, internarea poate face diferența dintre viață și moarte. Avem cazuri asimptomatice sau cu simptomatologie ușoară care, în scurt timp, se agravează și pot ajunge până la deces și nu o spun pentru că sunt eu medic, ci pentru că evoluția cazurilor recente a confirmat acest lucru."

În timp ce unii români, influențați de mesaje neconfirmate de studii medicale, care circulă - în special pe internet - nu realizează gravitatea situației sau mai periculos - nu cred în existența virusului, autoritățile au anunțat noi statistici reci.

În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 641 de cazuri noi, iar 248 de pacienți sunt la terapie intensivă.

De la începutul crizei sanitare, 1952 de români au fost uciși de COVID-19. 21 s-au stins doar marți.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO