Un craniu de mamut descoperit în Iaşi va fi restaurat și expus la Palatul Culturii din capitala Moldovei
Un craniu de mamut de stepă - descoperit în 1956 în comuna Holboca din judeţul Iaşi - va fi restaurat și expus la Palatul Culturii din capitala Moldovei.
Osemintele - care ar data de acum 350 de mii de ani - reprezintă singura mărturie a existenței acestei specii pe teritoriul țării noastre.
Osemintele străvechi au stat în depozitul Palatului Culturii din Iaşi în ultimii ani. Acum, specialiştii au început restaurarea lor.
Dr. Bogdan Haiduc, cercetător ştiinţific de vertebrate fosile: „Este singurul craniu ale acestei specii găsit pe teritoriul țării noastre. Era un animal foarte masiv, ajungea la circa 9-10 t și avea cam 4,5 metri. Fildeşii sunt distruși, au apărut crăpăturile și pe os și pe partea de mulaj."
Între timp, arheologii încearcă să stabilească exact din ce perioadă datează exemplarul.
Dr. Senica Ţurcanu, sef-secţie la Muzeul de Istorie a Moldovei: „E o mare dilemă. Am aflat cu surprindere că ar putea să fie un exemplar unicat un exemplar care însă nu a fost contemporan cu oamenii, care a trăit acum 350.000 de ani."
Andrei Apreotesei, directorul Palatului Culturii din Iaşi: „Încercăm să scoatem la suprafață comorile din palat și să le facem frumoase și expozabile. Vorbim astăzi despre un element absolut unic în România. O să intre într-un proces de restaurare și-l vom băga în expoziția noastră permanentă, cu ocazia împlinirii celor 100 de ani de la construcția Palatului Culturii din Iași."
Cercetătorii estimează că osemintele mamutului vor fi expuse peste aproximativ două luni.