Mama copilului de 12 ani care trebuie operat pe cord cat mai repede e dispusa sa isi delege drepturile parintesti catre stat
Soarta unui copil de 12 ani din Neamt, grav bolnav, este blocata intre indecizia autoritatilor si un cadru legislativ care lasa loc de interpretari. Baiatul are o malformatie cardiaca si trebuie operat pe cord.
Dar, spun medicii, mama sa nu si-a dat acordul in scris pentru o interventie care putea fi facuta din vreme, de frica sa nu ii fure doctorii organele. Acum, starea celui mic s-a agravat, asa ca autoritatile iau in calcul decaderea respectivei din drepturile parintesti, cel putin temporar.
Femeia si-a dat copilul la stat in urma cu 10 ani. Insa cei de la Protectia Copilului si medicii isi paseaza reciproc responsabilitatea unei hotariri.
Baiatul de 12 ani a primit de la nastere un diagnostic dur - tetralogie Fallot. Are patru leziuni grave ale inimii, iar sangele i se oxigeneaza doar pe jumatate prin comparatie cu un om sanatos.
Are patru leziuni grave ale inimii, iar oxigenarea sangelui e la 50 la suta, fata de limita normala de 98 la suta. Nu poate sa faca efort si se invineteste daca merge cativa metri.
Asa ca medicii spun ca trebuie operat cat mai repede.
In lipsa unui tratament adecvat, speranta de viata in cazul lui este de cel mult 20 de ani. Copilul are nevoie de o operatie pe cord, cit mai repede.
A avut aceasta sansa in 2014 cand o echipa de medici israelieni a venit la Spitalul de Copii din Iasi. Atunci, spun doctorii - mama a refuzat operatia, pentru ca se temea ca baiatului sa nu ii fie furate organele.
Profesor-doctor Constantin Iordache, medic primar pediatru Spitalul de Copii "Sfanta Maria" Iasi: "Din punct de vedere medical, cazul este depasit. Este depasit pentru ca mama nu a semnat. Nimeni nu a indraznit sa il mai opereze"
Culmea este ca femeia si-a lasat baiatul intr-un centru de plasament si a plecat in Italia. Cei care vad de copil povestesc ca il suna din 3 in 3 luni, astfel incat nu poate sa fie decazuta din drepturi conform legii.
Inclusiv rudele au incercat sa o convinga ca medicii vor binele bietului copil.
Axinte Cepariu - iubitul bunicii: "Nu ai capat cu ea. Are vreo 8 copii lasati aiurea"
Reporter: "De ce a refuzat mama?"
Profesor doctor, Constantin Iordache, medic primar pediatru Spitalul de Copii "Sfanta Maria" Iasi: "A spus ca ii este frica sa nu fie folosite organele copilului pentru un eventual transplant. Boala de inima a imbolnavit si plamanul. Urmatoarea etapa e efectuarea cateterismului la spital. Daca acel cateterism permite operatia se poate face si in 2 saptamani"
Operatia ar fi posibila daca femeia ar fi decazuta din drepturile parintesti, macar temporar, cu o decizie in instanta. Cei de la Protectia Copilului Neamt, in grija caruia se afla baiatul, spun ca nu facut demersuri in acest sens, pentru ca nu au primit documentele medicale din spital.
Magda Vasilache - DJASPC Neamt: "Pana in acest moment noi nu avem niciun fel de solicitare din partea medicilor sau a altor institutii medicale. Singura solicitare in vederea unei interventii a fost in octombrie 2014".
Si legea pentru protectia drepturilor pacientului lasa loc de interpretari, pentru ca prevede intrunirea unei comisii medicale de arbitraj doar atunci cind viata copilului ar fi pusa in pericol imediat, deci cind operatia ar fi necesara de urgenta. Asa ca cei din spital inca asteapta.
Radu Terinte, manager Spitalul de Copii "Sfanta Maria" Iasi: "In situatia de fata nu avem de-a face cu o urgenta iminenta,acest copil deja traieste cu boala de 12 ani,nu amenintata viata imediat "
Joi, mama copilului le-a spus celor de la Asistenta Sociala ca se afla in Italia, cu un contract de munca si ca are de gand sa faca o procura prin care sa-si delege drepturile parintesti catre stat.
Pana atunci, baiatul ei nevinovat sufera pe patul de spital.
Sursa: Pro TV
Etichete: copil, nastere, lege, operatie, mama, cord, malformatii cardiace,
Dată publicare:
13-07-2017 17:28