Au invins cancerul la san, dar nu mai au curaj pentru operatia gratuita de reconstructie. Doar 176 de femei au solicitat-o
Sute de femei diagnosticate cu cancer la san reusesc sa invinga boala cumplita in fiecare an. Insa dupa extirparea sanului bolnav, prea putine mai au curajul sa intre din nou in sala de operatie pentru reconstructia mamara.
Si asta in conditiile in care interventia chirurgicala este platita de stat.
Anul trecut, din cele 800 de femei care puteau beneficia de o asemenea operatie, mai putin de 200 au solicitat-o.
Liliana a fost diagnosticata cu cancer la san in urma cu 2 ani. Medicii i-au scos sanul drept, insa femeia nu a putut accepta sa ramana mutilata. Asa ca a apelat si la operatia de reconstructie mamara.
Liliana Alexe, pacienta: ''Au fost ceva dureri, dar suportabile. Nu e nicio diferenta, ma simt acelasi om intreg si fericit''.
Prea putine romance au insa curajul ei.
Anul trecut, statul a alocat peste 500.000 de lei pentru programul de reconstructie mamara. 800 de femei ar fi trebuit operate pentru a li se reface sanii, insa doar 176 au avut curajul sa intre din nou in sala de operatie. Iar in primul trimestru al acestui an numarul lor a ajuns doar la 60.
Dr. Carmen Giuglea, medic chirurg plastician: "Sunt de regula 2 interventii: una in care se introduce un expander, care se umple progresiv cu ser pana cand face loc implantului. Va fi nevoie de reconstructia mamelonului, nu are nevoie decat sa vina cu biletul medicului de familie catre chirurgie plastica si cu recomandarea unui oncolog''.
Boala poate fi invinsa daca este descoperita devreme.
In Romania, insa, de cele mai multe ori femeile evita sau n-au timp sa mearga la doctor. Asa s-a ajuns ca tara noastra sa aiba cea mai mare rata de mortalitate. 36 % dintre romancele diagnosticate cu cancer la san isi pierd viata, iar media europeana este de 29 de procente.
Dr. Octav Ginghina, medic chirurg oncolog: "In ultimii ani, tot mai multe femei tinere vin cu cancer la san si la tineri e mai agresiv. Nu asteptati sa treaca nodulii de la sine...''
Cancerul la san este prima cauza a decesului in randul femeilor din Romania.
Pentru programul national de reconstructie mamara statul a alocat in acest an 521.000 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: femeie, operatie, chirurgie plastica, cancer la sân, reconstructie mamara,
Dată publicare:
16-07-2017 17:25