Poveste de dragoste la Iași. Un bărbat a primit ”în dar” un rinichi de la soția sa

30-04-2020 08:17


În timp ce întregul personal medical este în alertă din cauza pandemiei, o echipă de medici de la Spitalul Parhon din Iași a reușit, în condiții speciale, să facă un transplant de rinichi între doi soți.

Intervenția a fost un real succes, chiar dacă acest fapt a însemnat multe emoții și teste repetate înainte de a intra în sala de operații.

Bărbatul de 41 de ani, din județul Bacău, făcea de mai mult timp dializă la centrul din Onești - loc unde au fost depistate cazuri de pacienți cu Covid-19. Pentru că există riscul unei îmbolnăviri, medicii au decis să pregătească imediat intervenția.

Donator a fost chiar soția sa de 43 de ani, caz destul de rar întâlnit, spun specialiștii.

Profesor Adrian Covic, coordonator Centru Transplant Renal Iași: ”Am decis să facem transplantul pentru că există riscul mai mare ca pacientul să rămână pe dializă la Onești, unde există și câteva cazuri mai multe pozitive și există riscul destul de mare. El avea o ofertă din spartea soției. Este un cuplu minunat, se iubesc și se respectă, amândoi se simt foarte bine, sunt în același salon și se sprijină unul pe altul. Tot personalul este fericit că au reușit să dea o lumina de speranță în acest moment de pandemie.”

Înainte de a intra în sala de operație, cei doi soți au fost testați de două ori pentru coronavirus. Și echipa medicală a fost testată în mod repetat pentru a se elimina orice risc.

Pacient: "Mi s-a spus, dacă are cineva să îmi doneze din familie. M-am gândit să fac analizele de compatibilitate cu soția și a fost compatibilă. Acum am efectuat transplantul renal și o să revin la o viață normală."

Cei doi soți vor mai rămâne o perioada în spital sub atenta monitorizare a medicilor. Deși nu au voie să fie vizitați, întreaga familie îi așteaptă cu nerăbdare acasă. La spitalul Parhon din Iași, în această perioadă de pandemie, medicii sunt pregătiți pentru intervenții de transplant, cu circuite și protocoale speciale.

Prof. Adrian Covic, coordonator Centru Transplant Renal Iași: "Cu acordul Ministerului am reușit să menținem deschisă activitatea de transplant. Am securizat foarte bine în această pandemie partea de transplant. Echipa de transplant a fost de mai multe ori testată și pacienții de pe lista de așteptare, pentru a fi siguri că nu există un risc."

De la începutul pandemiei, la clinica de transplant renal din Iași au avut loc 5 intervenții medicale.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO