Un centru de recuperare pentru persoanele cu dizabilități neuro-motorii s-a deschis în Oradea. A fost construit din donații
Persoanele cu dizabilități neuro-motorii primesc o nouă șansă în Oradea. Acolo, s-a deschis un centru de recuperare, construit exclusiv din donații. Pacienții au parte de tratamente moderne, care sunt suportate de o fundație.
În spatele proiectului este Mihai Neșu, fotbalistul care, în urma unui accident cumplit, a ajuns într-un scaun cu rotile.
Un copil s-a născut prematur, iar medicii nu i-au dat șanse de supraviețuire. Părinții lui nu s-au dat bătuți, iar acum primește tratament la centrul de lângă Oradea.
Rebeca Papp-Balint, terapeut: „Therasut e o metodă de lucru intensiv, timp de minim trei săptămâni. Programul e structurat pe ore, presupune purtarea unui costum, care acționează ca o orteză mobilă, dinamică."
La complexul de recuperare „Sfântul Nectarie” ajung mulți copii cu paralizii cerebrale sau diferite probleme neurologice din naștere.
Adina Popa, mama unui copil pacient: „Este cea mai complexă terapie pe care o putem face, se potrivește perfect copilului, ne ajută foarte mult.”
Și adulții care au suferit accidente, AVC-uri sau au diferite traumatisme sunt tratați aici.
Terapeută: „Da, domnul se descurcă foarte bine, e foarte ambițios și dornic să se recupereze."
Printre pacienții, am găsit-o și pe Laura. Are 26 de ani și s-a născut cu paralizie cerebrală.
Laura, pacientă: „E foarte frumos, îmi place, mediu-i relaxant. Nu prea este în România centru pentru adulți.”
Reporter: Ce speri, să progresezi?
Laura, pacientă: „Da, să fiu mai independentă."
Maria Bota, mama Laurei: „Asta-i problema, nu ai unde să-i duci, să lucreze individual, cum e necesar pentru ei.”
Centrul de recuperare a apărut din dorința fostului fotbalist, Mihai Neșu, de a-i ajuta pe cei cu dizabilități grave. În 2011, cariera lui s-a întrerupt brusc, în urma unui accident.
Mihai Neșu, președinte Mihai Nesu Foundation: „Încercăm să oferim prețuri cât mai mici, ca să poa să-și permită pe termen cât mai lung. Ăsta-i conceptul complexului nostru, deci să oferim terapii pe termen nelimitat."
Întregul proiect a costat peste 6 milioane de euro, bani strânși din donații și sponsorizări. Mai este nevoie, însă, de ajutor, pentru proiectele viitoare.
Cei care vor să doneze în continuare o pot face trimițând un mesaj cu textul „Cred” la numărul 8844 pentru o donație lunară de 2 euro.
Donațiile pot fi făcute și prin transfer bancar în conturile:
-RO63BTRLRONCRT0246793101 în lei, -RO13BTRLEURCRT0246793101 în euro şi -RO17BTRLUSDCRT0246793101 în dolari, sau pe site-ul Mihainesu.shopia.ro.
Sursa: Pro TV
Etichete: oradea, dizabilitati, centru de recuperare,
Dată publicare:
14-11-2024 10:34