Un „castor” s-a plimbat prin Parlamentul României pentru a protesta împotriva unei legi
Un activist de mediu costumat în castor s-a plimbat miercuri prin Parlamentul României pentru a protesta împotriva unei legi care va distruge habitatul acestor mamifere.
Însă deputații au votat controversatul act normativ, care va permite construirea de hidrocentrale în zone protejate, distrugând astfel habitatul castorilor. Tocmai din această cauză, legea fusese retrimisă la Parlament de președintele Iohannis, însă aleșii nu au dorit să o modifice.
Voluntarul costumat în castor, care s-a plimbat pe holurile Parlamentului, a stârnit amuzament. Povestea sa este însă tristă. Legea a fost retrimisă în Parlament de preşedintele Klaus Iohannis anul trecut, la solicitarea asociaţiilor de mediu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Animalele îşi au habitatul în zonele râurilor, care vor fi distruse de această lege, spun activiştii.
Denisa Soare, Asociația Declic: "Vor putea fi ridicate hidrocentrale pe orice rău din România, chiar dacă acel râu este într-o arie protejată. Va fi distrus, betonat, o dată cu el şi ecosistemul."
Unii deputaţi au ţinut cu domnul Castor, alţii - nu.
Mihai Goțiu, senator: "Proiectul de lege este mizerabil, nu mă feresc să folosesc acest cuvânt, se foloseşte un pretext, declararea amenajărilor hidroenergetice ca fiind de interes public major pentru a nu fi nevoie de autorizări şi avize de mediu."
Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD: "Umblă pe afară cu un castor spunând că această lege dacă va fi votată, nu ştiu ce vor păţi castorii. Înainte de castori, ar trebui să fie importanţi oamenii."
Aşa s-a întâmplat şi în trecut. Castorii au dispărut din România înainte de 1900, pentru că erau vânaţi pentru carne şi blana.
Pentru repopulare, au fost aduşi castori din Germania înainte de 2000, iar acum au ajuns la o populaţie de peste 2500.
Astăzi, castorii sunt protejaţi de lege. Prin digurile naturale pe care le construiesc ajuta la refacerea mediului şi permit altor specii să supravieţuiască.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu ei pentru că legea care le ameninţă habitatul a fost votată.
Klaus Iohannis nu o mai poate retrimite în Parlament, aşa că activiştii de mediu vor să ceară Avocatului poporului să o conteste la Curtea Constituţională.