Un bărbat din Iași nu a încasat niciun salariu în ultimele trei decenii. Cine îl întreține la vârsta de 60 de ani
Mai bine de un sfert dintre români trăiesc din venituri nesigure. Potrivit ultimelor date „Eurostat”, România are printre cei mulți oameni din Uniunea Europeană care nu obțin un venit constant de la un serviciu sau de la o activitate în gospodărie.
Mulți depind de banii rudelor din străinătate, muncesc la negru, primesc ajutor social ori stau cu părinții.
Un bărbat în vârstă de 60 de ani, care trăiește în Iași, nu a mai luat un salariu în mod constant de 30 de ani. Atunci lucra într-o fabrică de mobilă. Acum supraviețuiește doar cu ajutorul rudelor și prietenilor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Bărbat: "Am mulți prieteni care îmi dau câte un ajutor, chiar dacă îmi dau 10 lei și 20 de lei".
Reporter: "Când ați luat ultimul salariu?".
Bărbat: "În 1992. Eu nu am bani, am prieteni și o mătușă care mă întreține, stau la ea".
Mariana are 45 de ani, este mamă a doi copii și locuiește cu fiul cel mic la părinții ei, în comuna Erbiceni, tot din județul Iași. Aceștia sunt și singurul sprijin financiar al femeii, pe lângă banii din ajutorul social pe care îi ia de la primărie.
Reporter: "Vă descurcați?".
Mariana, asistată social: "Cam greu".
Reporter: "Câți bani intră în casă?".
Mariana, asistată social: "350 de lei".
Iulian muncește cu ziua la oamenii din sat. Pentru curățenie în gospodărie sau spartul lemnelor câștigă 120 de lei pe zi. Dar nu are mereu de lucru.
Reporter: "Ce muncă faceți?".
Iulian, muncitor sezonier: "Pe la un doctor, pe ici, pe colo, pe la un avocat. Ce este nevoie".
Adriana se bazează pe soțul plecat la muncă în străinătate.
Adriana, casnică: "Eu stau acasă cu nepoții".
Reporter: "Și vă descurcați așa, e suficient?".
Adriana, casnică: "Da".
Reporter: "Țineti minte când ați luat ultimul salriu?".
Adriana, casnică: "Acum 11 ani".
Potrivit Eurostat, în trimestrul al III-lea din 2021, în România, piața muncii însemna 67,6% din populație, plasând țara noastră pe locul al doilea în Europa, în ceea ce privește numărul de persoane fără un venit constant.
Asta înseamnă, spun specialiștii, că peste 30% din populație nu muncește nici măcar o oră pe zi și nu obține un venit constant sub formă de salariu. În același timp, aceste persoane nu au nici venituri din propria gospodărie. La polul opus, tările care au cei mai mulți oameni cu un venit sigur sunt Islanda, Olanda, Elveția și Suedia.
Ciprian Iftimoaie, sociolog: "Diferența până la 100% nu se află în statisticile oficiale, muncesc ca zilieri/nu obțin venituri, trăiesc pe banii trimiși de membrii familiei extinse din străinătate sau desfășoară alte activități neînregistrate. Toate aceste persoane sunt expuse riscului de sărăcie".
Dan Chirleșan, economist: "Să nu uităm că există peste 60 de mii de români, din care o buna parte erau activi, s-au stins în pandemie și mai există peste 40.000 de tineri/care nu muncesc/consecințele nemuncii sunt lipsa progresului, muncim mai puțin, obținem resurse mai puține și ne putem dezvolta mai lent".
Potrivit specialiștilor, în contextul pandemiei, tendința de scădere a procentului populației care obține venituri din salariu va persista și în 2022.