Un bărbat a fost atacat de urs la Breaza. E al doilea atac în 24 de ore în Prahova

Ultima actualizare: 27-09-2021 17:43

Un bărbat de 58 de ani din Breaza, judeţul Prahova, a fost grav rănit de un urs la doar o zi după ce un altul a avut aceeaşi soartă, la Comarnic.

Între cele două localităţi sunt doar 10 kilometri distanţă. Ambele atacuri au avut loc în intravilan şi deci autorităţile ar putea interveni pentru înlăturarea pericolului, potrivit ultimei ordonanţe de guvern pe această temă. Iată însă că teoria se aplică greu în practică.

Bărbatul de 58 de ani din Breaza a fost atacat de urs într-o grădină de la marginea oraşului. Deşi grav rănit, a avut puterea să se târască până la vecini şi să ceară ajutor.

Maria Busgoi, mătuşa victimei: ”S-a întâlnit cu animalul față în faţă, el săracu cu bățu a ridicat bățu şi a orăcăit o dată. Când a orăcăit l-a luat de aicea aşa cu ghearele”.

Alexandra Manea, localnică: ”Noi eram în curte şi am auzit ţipete şi după aia am auzit că ursu a venit şi l-a atacat pe dânsul”.

Bărbatul a fost dus mai întâi la spitalul de urgenţă din Ploieşti şi transferat mai apoi la Bucureşti. Cu doar 24 de ore înainte, la Comarnic, un alt om a fost grav rănit, atacat de un urs!

George Duță, purtătorul de cuvânt Ambulanța Prahova: ”Ambii au prezentat la preluare traumatisme la nivelul capului, feței, gâtului, toracelui şi membrelor superioare”.

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern în luna iulie, autorităţile pot interveni în asemenea situaţii. Primăriile trebuiau să încheie contracte cu medicii veterinari şi asociaţii de vânătoare, astfel încât, împreună, să decidă alungarea, mutarea sau chiar împuşcarea animalelor periculoase. În Prahova, doar şase primării au încheiat astfel de contracte.

Laurenţiu Petre, Director tethnic AJVPS Prahova: ”Se convoacă comisia şi se deplasează la faţa locului”.

Reporter: Ce şanse sunt să mai găsiţi ursul?

Laurenţiu Petre: ”Şanse puţine spun eu de cele mai multe ori când se întâlneşte comisia, ursul pleacă în extravilan sau nu mai poate fi văzut”.

Dacă ursul a ieşit din localitate, autorităţile nu mai pot acţiona decât cu aprobare de la Ministerul Mediului.

Sorin Popă, Primar Comarnic: ”Dacă nu îl găsim nu avem ce face decât să aşteptăm. Să aşteptăm un nou atac oare? Să ferească Dumnezeu”.

În plus, vânătorii nu pot lua măsuri decât împotriva animalului care a produs pagube sau constituie un pericol. Dacă nu e surprins în acţiune, ursul e greu de identificat ulterior.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!