Un avion civil neidentificat a străbătut spațiul aerian al României. A ignorat toate apelurile
Incident de securitate în spațiul aerian NATO. O aeronavă neidentificată de mici dimensiuni a intrat, miercuri seară, în spațiul aerian al României.
Avionul, la bordul căruia se aflau două persoane, decolase din Ungaria fără plan de zbor aprobat și fără dispozitivele de recunoaștere activate.
Aeronava suspectă a fost interceptată și escortată pe rând de două avioane de luptă din Ungaria și de alte patru în România, dar a ignorat toate apelurile de identificare lansate de acestea. A trecut apoi în Serbia și a ajuns în Bulgaria.
Aeronava de mici dimensiuni, tip Beechcraft, a fost interceptată pentru prima dată în spațiul aerian al Ungariei, de unde a și pornit misiunea de identificare și de interceptare a avionului suspect.
General Constantin Spînu, purtător de cuvânt MapN: „Au fost ridicate două aeronave militare ale forțelor aeriene ungare, în misiune de poliție aeriană, două JAS Gripen la ora 17.38”
Enre Lucian Molnar, instructor de zbor: „Aeronavele interceptoare erau la o înălțime de peste 2000 de metri, din punctul meu de vedere. Au efectuat, bineînțeles, zbor la viteză mică pentru a face semnalele specifice acelui avion. Pentru a merge la aterizare către aeroport.”
Avionul suspect, împreună cu cele două aeronave militare maghiare, au ajuns în spațiul aerian al României pe traseul Oradea - Caransebeş - Drobeta Turnu Severin. Ținta a fost preluată mai departe de două aeronave F16 ale Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii.
„F16. Ăla se auzea așa", relatează un martor.
Acestea au revenit la Baza 86 Aeriană Feteşti după 30 de minute. În tot acest timp, pilotul avionului nu a răspuns interogărilor radio și nici semnalelor vizuale transmise de aeronavele militare interceptoare, așa cum spun normele internaționale.
General Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN: „Misiunea de poliție aeriană să fie preluată de două avioane F16 ale forțelor aeriene române, de data aceasta, decolate de pe aceeași bază aeriană.”
Marius Screciu, primar Drobeta Turnu-Severin: „Am crezut că sunt manevre militare pe deasupra orașului, chiar dacă la noi, datorită apropierii de granița cu Serbia, nu au mai fost niciodată de astfel de manevre.”
După aproximativ o oră, aeronava a părăsit pentru câteva minute spațiul aerian al României și a trecut în Serbia, după care a revenit, iar în jurul orei 19.00, avionul țintă a traversat spațiul aerian al Bulgariei. Autoritățile bulgare verifică acum la sol zona ultimei poziții cunoscute.