VIDEO. Un pasager care nu a mai pilotat niciodată a reușit să aterizeze un avion după ce pilotului i s-a făcut rău

Ultima actualizare: 11-05-2022 22:45
pasager avion pilot
WPBF 25 News

Un pasager care nu a mai pilotat niciodată un avion a reușit să aducă o aeronavă la sol în siguranță, după ce pilotul s-ar fi confruntat cu o „urgență medicală”.

Acesta a spus că „nu are idee cum să piloteze un avion”, dar că s-a aflat într-o „situație serioasă” în momentul în care pilotul a devenit „incoerent”.

Controlorul de trafic aerian Robert Morgan, care este și instructor de zbor calificat, a povestit momentul în care s-a întors din pauză și a aflat că un avion cu un singur motor din Bahamas va ateriza în Florida sub manevrele unui bărbat fără experiență.

Nici controlorul de trafic aerian nu mai pilotase acel model de avion

„Mă grăbesc și intru în încăpere și este foarte aglomerat… și îmi spun, hei, pilotul ăsta și-a pierdut capacitatea de a pilota avionul. Pasagerii pilotează avionul. Nu au experiență de zbor,” a povestit Morgan pentru CNN, amintindu-și cât de îngrijorat era.

Morgan a spus că pasagerul văzuse alți piloți în acțiune, lucru care l-a făcut să își păstreze calmul, în ciuda faptului că a recunoscut că nu știa cum va opri „chestia asta dacă va ajunge pe pistă”.

Controlorul de trafic aerian se poate auzi pe înregistrări ghidându-l pe pasager, în ciuda faptului că nici el nu mai pilotase modelul Cessna care se afla în aer.

În câte ore se învață o astfel de aterizare 

„Încearcă să menții aripile la același nivel și vezi dacă poți să începi să cobori pentru mine. Împinge înainte asupra comenzilor și coboară foarte încet. Încearcă să urmezi coasta fie înspre nord sau înspre sud. Încercăm să te localizăm,” a spus Morgan.

Morgan l-a ghidat apoi pe pasager către cel mai mare aeroport din zonă „doar ca să aibă o țintă foarte mare spre care să se îndrepte”.

Pasagerul a reușit să efectueze o aterizare de nota 10 potrivit spuselor lui Morgan, realizare care în mod normal se învață în 20 de ore de instructaj.

„Îmi venea să plâng pentru că aveam atât de multă adrenalină adunată. Eram foarte fericit că a ieșit bine și că nimeni nu a fost rănit,” a spus Morgan.

„Voia doar să ajungă acasă la soția lui însărcinată”

La aterizare, Morgan și-a cunoscut noul elev, care l-a îmbrățișat și i-a mulțumit pentru ajutor.

„A fost un moment emoționant. A spus că voia doar să ajungă acasă la soția lui însărcinată și atunci m-am simțit cu atât mai bine. În ochii mei, el a fost eroul. Eu doar îmi făceam treaba,” a spus Morgan.

Pe înregistrările din timpul evenimentului se poate auzi și operatorul turnului de control, care i-a spus unui pilot al American Airlines care se pregătea de decolare: „Tocmai ai fost martor la doi pasageri care au adus avionul acela la sol.”

„Ai spus că pasagerii au adus avionul la sol? Oh, Doamne. Bună treabă,” a răspuns pilotul.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO