Un adolescent din Suceava a scăpat de o boală rară, după o operație care a durat cinci ore
Un copil din Suceava, diagnosticat cu o boala rară, întâlnită în mai puțin de 3% dintre cazurile de tumori cerebrale, se poate bucura din nou de o viață normală, după o operaţie foarte dificilă.
Băiatul nu se putea concentra la școală, obosea des şi aproape cădea din picioare. În urma unui control, medicii din Iași i-au pus diagnosticul crunt. Din fericire, acum se reface în spitalul de Neurochirurgie.
La 13 ani, Alexandru se reface pe patul de spital dupa ce a fost operat pe creier. Neurochirurgii de la spitalul "Nicoale Oblu" din Iaşi l-au diagnosticat cu o tumoră embrionară rar întâlnită în medicina de specialitate: teratom de glandă pineală. Au decis să-l opereze, iar intervenţia chirugicală a fost un succes.
Maria Mihaela Anton, mama pacientului: "La școală se plângea că nu se poate concentra, iar la tablă îl dor ochii și avea dureri de cap. După Sărbători, a căzut complet din picioare. Deci nu mai avea energie. Unde îl puneam, în permanenţă trebuia să doarmă. Acum sunt fericită. El își dorește foarte mult, vrea să își vadă lucrurile lui, colegii de școală".
Operația a durat cinci ore, iar adolescentul trebuie să mai rămână câteva zile internat.
Maladia este întâlnită în mai puţin de 3% din totalul tumorilor cerebrale, şi poate avea o evoluţie extrem de gravă, ducând chiar la deces. Este şi greu de operat, din cauza locului unde apar tumorile.
Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" Iași: "Poziționarea lor din punct de vedere anatomic este destul de dificilă de abordat și rezecția lor. Copilul este bine în momentul de față, a remis toate deficitele motorii pe care le avea. În principiu, îl putem considera vindecat".
Alexandru va urma un program de recuperare şi se va întoarce în fiecare an la control. În curând însă, datorită medicilor, băiatul se va putea întoarce la şcoală.