Ultimele exemplare din cel mai rar și vechi pește al Europei, care mai trăiesc doar în Făgăraș, în pericol. Ce s-a întâmplat
Problemele provocate de o exploatare forestieră pun în pericol cel mai rar și vechi pește al Europei - aspretele.
Râul în care trăiesc ultimele exemplare s-a tulburat foarte tare din cauza utilajelelor și a camioanelor încărcate cu lemn care trec chiar prin albie.
Comisarii Gărzii de Mediu Argeș au amendat firma care taie pădurea în zonă, dar activiștii de mediu cer interzicerea exploatării pentru a salva aspretele - un pește din vremea dinozaurilor.
Activiștii de mediu au descoperit zilele trecute că pârâul Vălsan, în care trăiesc ultimele exemplare de asprete, s-a tulburat foarte tare și au anunțat Garda de Mediu.
Comisarii au mers în control și au găsit cauza: o companie de exploatare forestieră ale carei utilaje traversau albia râului. Ei sunt de părere că peștii nu au fost afectați.
Alexandru Mihai Vâjan, comisar șef al Gărzii de Mediu Argeș: „Dacă afecta speciile de pește din acel râu, existau și alte indicii și anume - identificăm ceva mortalități de pește în albia râului. Arealul aspretelui este undeva la opt kilometri în aval de zona unde se executa exploatarea forestieră, unde se trecea prin cursul de apă”.
Biologii care au studiat specia și au numărat, anul trecut, 58 de exemplare, singurele care mai există în Europa.
Mircea Mărginean, biolog: „Apa tulbure poate să sufoce peștele. Îi lasă fără hrană și fără adăpost”.
Activiștii de mediu cer interzicerea exploatărilor forestiere
Activiștii de mediu spun că pentru protejarea acestei specii vechi de 65 de milioane de ani, exploatările forestiere ar trebui interzise complet în zona respectiva.
Gabriel Păun, fondator al unui ONG de mediu: „Reacția imediată dar slabă a autorității de control este un faliment științific. Nu trebuie aprobată nicio exploatare forstieră în întreg bazinul hidrografic unde se mai găsește această specie. Punct. N-ar trebui să se miște nicio piatră, nicio creangă. Faptul că firma de exploatare nu mai are voie să treacă prin râu, dar poate continua exploatarea, este o crimă ecologică împotriva unei specii care e mai veche pe pământ decât omul de 25 de ori”.
Zona unde a fost descoperită exploatarea se afla în siturile Natura 2000, unde exploatările de pădure se fac doar cu acordul expres al Agenției Naționale a Ariilor Protejate.
Alexandru Mihai Vâjan, comisar șef al Gărzii de Mediu Argeș: „Dacă este în arie protejată trebuie să aibă avizul ANANP-ului”.
R: Nu știți dacă are acest aviz?
Alexandru Mihai Vâjan, comisar șef al Gărzii de Mediu Argeș: „Nu știm deocamdată, dar asta vom stabili în urma verificărilor. Nu pot spune cum a fost aprobată această exploatare forestieră. Nu noi emitem aceste autorizații de exploatare forestieră. Vom face o verificare și la ocolul silvic care a emis autorizația”.
Aspretele a fost descoperit în 1965, iar anul trecut o echipă de biologi a inventariat specia și a stabilit că ultimele 58 de exemplare sunt pe doar 15 kilometri de albie.
Aspretele nu depășește 12,5 centimetri lungime și este considerat o fosilă vie, de pe vremea ultimilor dinozauri.