Ultima idee a Cristianei Anghel. Ce lege vrea sa propuna senatoarea care i-a vorbit unui cioban cu "ba, esti prost!"
Atentie ce limbaj folositi cu cei din jur. O senatoare vrea sa reintroduca in Codul Penal insulta si calomnia, iar daca cineva s-ar simti lezat de cuvintele pe care i le adresati, puteti fi amendat cu pana la 45 de mii de lei.
E drept, ideea senatoarei nu prea are sustinere intre colegi, care spun ca aceste fapte nu mai sunt infractiuni de 10 ani.
Cand a modificat Codul Penal si a cerut reincriminarea insultei si calomniei, Cristiana Anghel a propus pedeapsa cu inchisoarea. Marti-noapte, la ora 2, senatoare a povestit ca si-a dat seama ca sanctiunea este totusi cam prea aspra.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cristiana Anghel, senator PC: "Nu e normal ca cineva sa faca inchisoare pentru vorbe. Desi uneori un cuvant poate sa loveasca si sa omoare mai tare decat o sabie. Vecina de la parter poate sa ii spune doamnei de la etaj ca este o.... vine si sotul si spune ca este un... si de aici se ajunge la violenta."
Asa ca a rescris textul, iar cel care jigneste o persoana sau o acuza de fapte pe care nu le-a comis poate fi amendat cu 18 pana la 45 de mii de lei. Paradoxal, tocmai senatoarea Cristiana Anghel a fost cea care a strigat "ba, esti prost" catre unul dintre ciobanii care in decembrie au protestat in fata parlamentului, aratandu-si nemultumirea fata de legea care limita numarul cainilor la stana.
Cristiana Anghel, senator PC: "Eu sunt gata nu sa bag o mana in foc, ci sa ma bag cu totul in foc ca domnul acela, si ii spun domn, nu era cioban."
Senatoarea spune ca insulta si calomnia sunt oricum fapte penale printr-o decizie din 2015 a Curtii Constitutionale. Colegii sai au incercat sa ii explice insa ca cele doua fapte nu mai exista in Codul Penal aflat in vigoare.
Catalin Boboc, presedintele comisiei juridice: "Decizia CCR are legatura cu vechiul cod, nu cu noul cod."
Ioan Chelaru, senator PSD: "Pericolul social pe care l-am apreciat atunci ca nu mai e de puterea si de gravitatea sa pastram faptele ca infractiune s-a modificat. Analiza trebuie sa o facem foarte constient."
Senatorii juristi nu au reusit sa o convinga pe colega lor, asa ca au amanat decizia pentru o saptamana.