UE oferă României bani pentru a-și salva istoria. Valori, lăsate în paragină
Cu peste o mie de conace aflate într-o stare avansată de degradare, România ar putea avea în sfârşit ocazia să îşi salveze istoria.
Prin intermediul unui program european, care include şi ţara noastră, mai mulţi specialişti străini vor putea să ne înveţe cum să restaurăm corect clădirile preţioase, dar mai ales, cum să atragem investitori, dispuşi să plătească pentru asta.
Atât a rămas din Conacul de la Hagiești, construit între 1869 şi 1874. Clădirea i-a aparţinut lui Alexandru Marghiloman. După 1950 au început distrugerile, când imobilul a fost folosit pe post magazie de către CAP Hagiești.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Conacul reprezintă dovada, dacă mai era nevoie, că de multe ori nu ştim să ne apreciem valorile. El este încă un monument istoric lăsat în paragină. Autorităţile au încercat să îl restaureze în anii '90, dar nu au terminat lucrările şi nu i-au găsit o funcţionalitate. De-a lungul anilor, hoţii au intrat în el şi au furat tot ce au găsit: calorifere, centrală termică, ferstre şi uşi.
Din păcate, intervenţia de acum 20 de ani mai mult a stricat. Un specialist din Olanda ne explica de ce:
Specialist olandez: "Aveţi această pictură, iar ţevile au fost băgate pe dedesubt şi e păcat. Ar fi trebuit să salvaţi, pe cât de mult posibil, cât mai mult din istore... Sau scările din beton... Iniţial erau scări din lemn care erau mult mai frumoase şi potrivite conacului. E păcat... "
Patrimoniu: "Statul a încercat să intervină, a început un proiect şi l-a abandonat. S-a introdus prea mult beton, s-au ignorat anumite calităţi ale clădirii. Există soluţii de recuperare, în ciuda greşelilor din trecut."
Un proiect european în care sunt implicate cinci ţări, România, Olanda, Belgia, Marea Britanie şi Spania, ar putea salva de la astfel de greşeli alte conace din Europa. Uniunea dă mai bine de un milion de euro pentru ca specialiştii din aceste ţări să găsească soluţii prin care să atragă investitori şi să înveţe autorităţile să găsească fonduri.
Naţional Trust: "Rolul meu este acela de a lucra cu organizaţii similare din lume, să îi învăţ, să împărtăşim experienţă, să înveţe cum să obţină acel echilibru între conservare, utilitate şi beneficii economice."
Există, însă, şi exemple fericite. De pildă, conacul de pe domeniul Manasia a fost cumpărat de un investitor privat care a cheltuit 2,5 milioane de euro pentru restaurare.
Reporter: "Care sunt elementele pe care le-aţi salvat?
Investitor privat: "Sunt tavanele pictate, în cele trei camere de la parter, este restaurat integral. Au fost echipe de restauratori care au curăţat centimetru cu centrimetru."
Acum, în conacul de pe domeniul Manasia au loc diverse expoziţii, însă oricine poate vizita domeniul dacă plăteşte o taxă de 45 de lei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, fonduri, monument istoric, restaurare, conac, cladiri istorice,
Dată publicare:
14-10-2018 17:51