Ucis de accident sau de dispecerul ambulantei? Ancheta la Cluj, dupa ce un motociclist a murit
Moartea unui motociclist, de 29 de ani, a dus la o ancheta de proportii la ambulanta din Cluj.
Tanarul, care suferise un accident grav, a stat mai bine de o ora pe asfalt, resuscitat de doi paramedici care treceau, din intamplare, prin zona.
In tot acest timp, salvarea nu si-a facut aparitia, desi apelul la 112 fusese dat. Dispecerul serviciului de urgenta a uitat sa isi anunte colegii de la SMURD. Si-a dat seama de eroare, mult prea tarziu. Iar motociclistul n-a mai putut fi salvat, cand a sosit in cele din urma ambulanta.
Din pacate, pe langa eroarea umana, nici sistemul de preluare a apelurilor, nu este unul performant. La 36 de kilometri de Cluj, in localitatea Topa, Dragos se izbeste de un cap de pod.
Imediat dupa impact, la ora 18.58 de minute, soferii din trafic anunta accidentul la 112 si cer ajutor. Apelul ajunge la politie si la dispeceratul ambulantei Cluj. Este anuntat medicul coordonator care decide trimiterea unui echipaj SMURD. Dispecerul insa uita sa le spuna si colegilor.
La zece minute dupa accident, doi paramedici, aflati in trecere, se opresc sa il ajute pe tanar. Il resusciteaza pe rand si il intubeaza. Si ei suna din nou la 112, iar dispecerul de la ambulanta le raspunde, culmea, ca a trimis un echipaj.
Dupa alte zece minute, la 19.20 ajung din Cluj si rudele lui Dragos, insa ambulanta tot nu apare. Echipajul politiei soseste la fata locului, in 20 de minute nu si salvarea. Agentii isi dau seama ca ceva nu este in regula si revin si ei cu un apel. Afara deja se innoptase si Dragos era in continuare resuscitat.
Abia la 19.30, dispecerul isi da seama ca a uitat sa trimita echipajul la accident. La 20.20 ajunge SMURD, care preia manevrele de resucitare. Din pacate, la zece minute, Dragos este declarat mort.
Problema a aparut, se pare, pentru ca ambulanta Cluj foloseste un sistem paralel celui national de alertare. In momentul in care dispecerul primeste apelul de la 112, introduce in calculator datele pacientului. Imediat un medic coordonator primeste fisa si decide ce echipaj sa mearga spre accident. Decizia sa este vazuta in calculator de ambulanta sau SMURD.
Marti, la Cluj, medicul coordonator a decis trimiterea unui echipaj SMURD apoi, pentru ca nu folosesc acest sistem, in care sunt cu totii interconectati, dispecerul trebuia sa isi anunte telefonic colegii de la SMURD. Dar omul, in varsta de 45 de ani, cu peste 15 ani vechime a uitat sa sune.