Tuse sau febră, ordinea simptomelor se schimbă în funcţie de varianta de SARS-CoV-2 (studiu)
Ordinea simptomelor pe care le manifestă pacienţii cu COVID-19 nu este mereu aceeaşi, ci diferă în funcţie de varianta virusului SARS-CoV-2, potrivit unui studiu publicat joi de revista PLOS Computational Biology.
Scopul studiului era să se determinate dacă ordinea simptomelor de COVID-19 se schimbă în funcţie de regiunea geografică sau de caracteristicile fiecărui pacient, relatează EFE.
Pentru a afla acest lucru, cercetătorii au dezvoltat un model matematic care prezice ordinea simptomelor pe baza focarului iniţial din 2020 din Wuhan, China, pe care l-au aplicat unui total de 373.883 de cazuri detectate în SUA în perioada ianuarie - mai 2020.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În mod surprinzător, ordinea simptomelor s-a schimbat în funcţie de ţară: la focarul iniţial din China, febra preceda cu mai mare frecvenţă tusea, stările de greaţă şi accesele de vomă - al treilea simptom - însă în Statele Unite, tusea s-a situat pe primul loc al simptomelor, urmată de febră şi diaree.
Analizând date iniţiale din Brazilia, Hong Kong şi Japonia, cercetătorii au demonstrat că diferenţele în ordinea simptomelor nu erau legate de regiunea geografică, de climă sau de caracteristicile pacientului, ci de mutaţiile coronavirusului SARS-CoV-2.
Prezenţa mutaţiei D614G într-o zonă, predominantă în SUA la începutul anului 2020, a fost asociată cu o mai mare probabilitate de manifestare a tusei ca prim simptom de COVID-19.
Pe măsură ce Japonia a trecut de la tulpina de referinţă originală din Wuhan la noua variantă D614G, s-a schimbat şi ordinea simptomelor.
"Aceste descoperiri arată că ordinea simptomelor se poate schimba odată cu prezenţa mutaţiei în boala virală şi indică posibilitatea ca varianta D614G să fie mai contagioasă deoarece persoanele infectate au mai mari probabilităţi să tuşească în public înainte de a cădea la pat cu febră", au conchis autorii.