Turiștii români cheltuie în afara țării mult mai mult decât o fac străinii în România. Suma la care s-a ajuns într-o lună
Românii care au plecat în vacanță în străinătate au cheltuit doar în luna iunie 700 de milioane de euro. În aceste condiții, turismul autohton are de suferit, iar asta se simte în economie, reiese dintr-o analiză a cercetătorilor de la UBB Cluj.
Așadar, hotelierii și patronii de restaurante de la noi, se bazează mai mult pe banii străinilor, doar că aceștia au lăsat la noi, în aceeași perioadă, puțin peste 300 de milioane de euro.
Soții Dogaru soți au bifat, de-a lungul timpului, diferite destinații din Europa. Anul acesta au ajuns în sudul Franței.
Stelian Dogaru, turist: „Acolo zona gastronomică și partea de viticultură e foarte interesantă, ne-a plăcut foarte mult, Cred că a fost peste 1.000 de euro de persoană”.
Iar planuri de vacanță se fac în multe familii.
Turist: „Vom merge în Turcia. Undeva la 1.300 de euro, 3 persoane, un preț destul de bun”.
Reporter: „În fiecare vară alegeți destinațîi străine?”
Turist: „Mai nou, da. La marea nostră prețurile sunt destul de similare”.
Cheltuieli masive cu turismul în străinătate
O analiză făcută de un grup de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj arată că românii au cheltuit, doar în luna iunie în străinătate peste 700 de milioane de euro.
Iar potrivit specialiștilor, doi parteneri care au salarii medii pe economie au alocat în acest an în jur de 25% din venituri pentru a-și organiza o vacanță externă.
Un nou record a fost atins și pe aeroporturile din țară, unde traficul de pasageri a crescut cu peste 6% în primele luni de vară, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Levente Szasz, economist: „În ultimul an, mai precis, salariile reale au crescut peste rata inflației, cursul valutar a rămas destul de stabil, așa că turiștii români, sau majoritatea lor, au decis să cheltuiească în străinătate”.
David Ciceo, directorul Aeroportului „Avram Iancu”: „Am avut foarte multe zboruri charter/turistice, au plecat mai mulți români în vacanță față de anul trecut”.
Străinii cheltuiesc mai puțin în România
Chiar dacă și numărul turiștilor străini ajunși în Romania a crescut cu 12%, în prima jumătate a anului, tot putini au fost.
Așa se explică și sumele pe care le cheltuiesc la noi: doar jumătate din cât au dat românii pe vacantele lor în străinătate: adică puțin peste 300 de milioane de euro.
Și asta pentru că străinii „cer în schimbul banilor pe care ei îi cheltuie servicii de calitate, dacă România nu are capacitatea să ofere aceste servicii la standarde înalte atunci turiștii străini nu vor alege România. Cerem un preț prea mare pentru ceea ce oferim. În sensul în care nu oferim servicii de calitate ridicată”, explică Răzvan Mustață, decan al Facultății de Economie a UBB.
Mai mult, la noi, prețurile sunt comparabile cu cele din afară, dacă nu mai mari.
Așa încât deși turismul intern ar putea fi motorul economiei reprezintă deocamda o povară pentru deficitul de contul curent.
Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: „Este foarte imporantă oferta. Astfel încât operatorii din turism, de la agențiile de turism, până la antreprenorii din turism să reușească să vină cu un raport preț-calitate corect”.
Anul trecut, românii au cheltuit peste 8 miliarde de euro în străinătate, bani care au ajutat la dezvoltarea economiilor altor țări, în timp ce la noi suma încasată a fost 3 miliarde, potrivit ministrului de resort.