Turiștii de la mare continuă să ignore steagul roșu și atenționările salvamarilor. „N-ai cum să nu intri, te trage atmosfera”
Marea s-a dat și marți în spectacol, spre disperarea salvamarilor care s-au luptat cu turiștii dornici să se arunce în valurile periculoase.
De altfel au scos din apa turbată un copil și pe tatăl său purtați de curenți, în larg. Potrivit ultimului raport Euro-stat, publicat marți, România este pe primul loc în Uniunea Europeană în cazul deceselor prin înec.
La Eforie Nord, nicio zi nu este lipsită de intervenții. În urmă cu două zile, un copil de 11 ani a murit înecat. Trupul său a fost adus de valuri la mal, iar gradul de alertă nu era atât de ridicat ca marți.
De dimineață, un bătrân a fost luat de curenți și dus în zona digului, iar un copil și tatăl său nu au mai reușit să se întoarcă la mal. Cei trei au fost salvați la limită cu ajutorul unui ski jet.
Fată: „Dar nu ne băgăm chiar așa la mare distanță. Mai ales pe căldurile astea chiar nu merită să stai doar pe șezlong”.
Băiat: „Sunt valuri, sunt periculoase, e ridicat steagul roșu.
Reporter: Totuși ai intrat.
Băiat: Am intrat, n-ai cum să nu intri, te trage atmosfera”.
Iată acum un sfat pentru cazurile critice. Se poate ieși din curenții periculoși. Este însă nevoie de calm. Salvamarii ne-au arătat cum să ne purtăm dacă rămânem fără vlagă. Nu mai putem înota și încercăm să stăm cât mai mult la suprafață.
Gelu Vătămescu, șeful salvamarilor din Eforie: „Cel mai bine e să vă lăsăți duși de curent și să înotați paralel cu țărmul. Într-o perioadă scurtă se iese din curent și vă puteți întoarce la mal. Dacă înotați contra curentului, nu aveți nicio șansă de supraviețuire”.
Valurile mari au creat și alte probleme. La Neptun, o bună parte din plajă a fost inundată.
Alex, administratorul unei plaje: „Ieri după-amiază au fost valuri foarte puternice. Șezlongurile erau înțepenite în nisip”.
În ultimele ore, vântul s-a mai domolit iar marea pare că este mai liniștită, dar sunt în continuare sectoare de plajă unde este arborat steagul roșu. Grav este ca sunt destui turiști care fac
baie în mare și după lăsarea întunericului. De obicei, salvamarii pleacă de pe plajă după ora 19.
Pe de altă parte, de miercuri, meteorologii anunță ploaie pe tot litoralul și temperaturi maxime de 25 de grade Celsius. Abia duminică dimineață soarele își va face din nou simțită prezența și vom avea 28 de grade afară și 25 în apa mării.