Turcan: "Guvernul va aproba luni majorarea salariului minim şi compensarea facturilor la energie"
Guvernul va aproba, luni, majorarea salariului minim şi compensarea facturilor la energie, pentru ca aceste probleme să nu rămână nerezolvate dacă moţiunea de cenzură va fi votată în Parlament, a afirmat, joi, ministrul Muncii, Raluca Turcan.
"Luni vom avea Consiliul Naţional Tripartit, cu premierul, şi vom rediscuta varianta propusă împreună cu prim-ministrul de a majora cu 10% salariul minim şi cel mai probabil în şedinţa de Guvern tot de luni va fi aprobată hotărârea de Guvern. Aceasta pentru că unii se joacă de-a moţiunea şi nu putem risca un eventual vot negativ, să rămână în aer această problemă importantă, cum este majorarea salariului minim în România", a spus ea.
Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.
"Am discutat cu angajatorii să îşi pregătească planurile de afaceri. Sper ca această măsură să ducă la stoparea exodului de forţă de muncă şi la îmbunătăţirea nivelului de trai", a arătat ministrul Muncii.
Tot în şedinţa de Guvern de luni va fi adoptată şi ordonanţa de urgenţă prin care vor fi compensate facturile la energie şi gaze pentru consumatorii casnici, a anunţat ea.
Potrivit Ministerului Energiei, vor fi compensate facturile pentru aproximativ 13 milioane de români.
"Marţi vor fi publicate normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil. Acolo a crescut nivelul de venituri pentru posibili beneficiari la 1.386 lei pe membru de familie şi 2.053 lei pe persoană singură şi cei care se încadrează în acest plafon vor putea beneficia de subvenţionarea facturilor la energie şi de un supliment pe toată perioada anului, care se compensează din costul facturilor", a mai spus Turcan.
Miercuri, Guvernul a aprobat prelungirea şomajului tehnic şi zile libere plătite părinţilor cu copii în şcoala online
Guvernul a aprobat miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, prelungirea şomajului tehnic şi aprobarea de zile libere plătite părinţilor care îşi supraveghează copiii aflaţi în şcoala online, informează News.ro.
Raluca Turcan a explicat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că prelungirea şomajului tehnic este necesară pentru angajaţii şi angajatorii a căror activitate este restricţionată prin decizii ale autorităţilor.
“Prelungirea şomajului tehnic este necesară pentru că această măsură se acordă angajaţilor şi angajatorilor a căror activitate este restricţionată prin decizii ale autorităţilor. Acest şomaj tehnic exclusiv până acum a ajutat 1,2 milioane de oameni şi am investit 4,8 miliarde de lei şi constă în acordarea a 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut. Acest şomaj tehnic se poate acorda angajatorilor care îşi întrerup activitatea pe o perioadă determinată, îşi întrerupt total sau parţial activitatea ca urmare a măsurilor de prevenire şi control ale infecţiilor cu Sars COV 2”, a precizat Turcan.
Ea a menţionat că procedura este similară celei prin care fusese acordat şi până acum şomajul tehnic.
“Această procedură este similară procedurii aplicată până acum pentru şomajul tehnic. Anticipăm un sprijin pentru aproximativ 50.000 de persoane, 32.000 de salariaţi, 15.000 de profesionişti, iar impactul financiar calculat pentru două luni este de aproximativ 208,4 milioane de lei”, a transmis ministrul Muncii.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, s-a referit apoi şi la OUG privind acordarea de zile libere părinţilor pentru supravegherea părinţilor aflaţi în şcoala online.
“În ceea ce priveşte Ordonanţa de urgenţă pentru acordarea de zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor care se află în şcoala online de la începul pandemiei am investit 90 de milioane de lei şi am avut aproximativ 34.000 de părinţi care au beneficiat de această măsură. Estimăm ca prin prelungirea acestei măsuri să existe un număr de aproximativ 20.000 de beneficiari şi un efort financiar de 50 de milioane de lei pe lună. Acest sprijin se acordă părinţilor copiilor care au până în 12 ani, se află află în sistemul de educaţie antepreşcolară şi preşcolară. De asemenea, el reprezintă corespondentul pe zi 75 la sută din câştigul salarial mediu brut pentru fiecare zi liberă acordată, zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi şi în baza unei declaraţii pe propria răspundere, cu condiţia să nu fie în activitate de telemuncă”, a mai declarat Raluca Turcan.
Sursa: Agerpres
Etichete: guvern, salariul minim, oug, 1 ianuarie, raluca turcan,
Dată publicare:
30-09-2021 12:53