Toader: MJ a intocmit punctul de vedere privind exceptia de neconstitutionalitate invocata de Bombonica Prodana
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat joi, la Parlament, ca punctul de vedere asumat de Guvern privind exceptia de neconstitutionalitate invocata de fosta sotie a lui Dragnea,la pragul abuzului in serviciu, a fost intocmit de catre MJ.
Intrebat daca punctul de vedere asumat de Guvern privind exceptia de neconstitutionalitate invocata de Bombonica Prodana la pragul abuzului in serviciu a fost intocmit la Ministerul Justitiei, Tudorel Toader a raspuns afirmativ. ”De catre colegii nostri, nu le fac eu punctele de vedere. Avem o directie care se ocupa cu asa ceva, dar cred ca in subsidiar va intereseaza altceva. Va raspund la intrebarea pe care nu ati pus-o: sunt doua ipoteze total diferite. O ipoteza care a fost rezolvata de Curtea Constitutionala prin decizia 405. Exista o jurisprudenta si dupa lege, dupa articolul 29 din Legea 47, ca atunci cand o problema de Drept e rezolvata de CCR prin admiterea exceptiei, ori de cate ori vine altcineva si critica acelasi text de lege din aceeasi perspectiva, exceptia devine inadmisibila”, a explicat ministrul Justitiei.
El a mai spus ca, ”prin decizia 405, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate cu privire la sintagma «indeplineste in mod defectuos»”. ”Ori de cate ori cineva se raporteaza la 405, critica este inadmisibila. Daca un autor de exceptie critica aceeasi lege, acelasi articol din alta perspectiva, cum este de exemplu in cazul la care faceti referire, atunci nu mai este competenta nici a Ministerului Justitiei, nici a Guvernului, este competenta exclusiva a CCR”, a completat Tudorel Toader.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministrul a sustinut ca „daca ne raportam la 405, este inadmisibila, daca ne raportam la lipsa pragului, nu este problema Guvernului, a ministerului, e problema exlcusiva a CCR care va stabili ca trebuie sau ca nu trebuie”.
Intrebat daca l-a suparat pe Liviu Dragnea punctul sau de vedere, Tudorel Toader a raspuns negativ. Guvernul cere Curtii Constitutionale, in conformitate cu punctul de vedere al Ministerului Justitiei, sa respinga ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Bombonica Prodana, fosta sotie a liderului PSD, Liviu Dragnea, in dosarul in care cei doi sunt judecati pentru abuz in serviciu, respectiv instigare la abuz in serviciu, au declarat miercuri pentru News.ro surse din Executiv.
Conform procedurii, Ministerul Justitiei trimite un punct de vedere, pe care ulterior il preia Guvernul, astfel ca potrivit acestuia la exceptia de neconstitutionalitate ridicata la Curtea Constitutionala de Bombonica Prodana in dosarul in care este judecata alaturi de Liviu Dragnea, Executivul sustine ca se impune respingerea exceptiei, ca inadmisibila, au afirmat pentru News.ro surse din Guvern.
Sursele citate au precizat ca Executivul a invocat in punctul sau de vedere jurisprudenta Curtii Constitutionale. Instanta suprema a decis, pe 28 martie, sa sesizeze Curtea Constitutionala in privinta definitiei abuzului in serviciu, la cererea fostei sotii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana.
Bombonica Prodana a depus, in 2 martie, o cerere de sesizare a Curtii Constitutionale privind definitia abuzului in serviciu pe doua aspecte. Unul dintre aspecte a vizat neclaritatea sintagmei “indeplineste in mod defectuos" daca nu exista stabilit un prag minim valoric pentru ca o infractiune sa fie definita ca abuz in serviciu.
Avocatii Bombonicai Prodana au aratat, in cererea de sesizare a Curtii Constitutionale, ca pentru a pune sub acuzare o persoana pentru abuz in serviciu, trebuie sa existe un prag minim al pagubei, apreciind ca incriminarea faptei fara raportare la un prejudiciu, cum este este prevazut in prezent in lege, ar fi neconstitutionala. Prejudiciul in acest dosar a fost estimat de procurori la 108.000 de lei.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual. Potrivit procurorilor, in perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, respectiv de presedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, sa isi incalce atributiile de serviciu prin mentinerea in functie si implicit plata drepturilor salariale pentru doua angajate ale aceleiasi institutii.
"In realitate, cele doua persoane si-au desfasurat activitatea la sediul organizatiei judetene Teleorman a partidului politic al carui presedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urma", sustine DNA. Fosta sotie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzata de abuz in serviciu, alaturi de fosti sefi din Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman.
Bombonica Prodana a fost pusa sub acuzare pentru ca, in perioadele 3 martie - 1 august 2008 si 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sanctionat doua subordonate incadrate in functia de referent la institutiile pe care le conducea, desi stia ca nu s-au prezentat la serviciu si nu au respectat prevederile contractului individual de munca si fisa postului.
Sursa: News.ro
Etichete: tudorel toader, ministrul justitiei, bombonica prodana,
Dată publicare:
18-05-2017 10:19