Tudorel Toader: Nu stiu cand ar putea fi desecretizata arhiva SIPA; ma documentez privind istoricul constituirii
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat joi, la Parlament, ca deocamdata nu stie cand ar putea fi desecretizata arhiva SIPA, in conditiile in care este in faza in care se documenteaza.
Intrebat cand ar putea fi desecretizata arhiva SIPA, ministrul Justitiei a sustinut ca, deocamdata, nu poate da o data exacta, deoarece nu stie ce contine aceasta arhiva. "Nu pot spune un termen exact acum, pentru ca sunt in momentul in care eu, la randul meu, ma documentez privind istoricul constituirii, administrarii fondului din arhiva. Cand am desfasuratorul cu toate elementele, atunci voi face o comisie si vom vedea”, a raspuns Tudorel Toader, relateaza news.ro.
De asemenea, intrebat daca va fi vorba de o desecretizare totala sau partiala, ministrul a reiterat faptul ca nu stie ce contine arhiva. "Nu am cum sa spun eu acum totala, partiala, pentru ca nu stiu ce este in arhiva. Daca vor fi secrete de stat, nu le pot desecretiza eu. V-am raspuns, daca sunt de competenta ministrului le desecretizeaza ministrul, daca sunt de competensa Guvernului, Guvernul prin hotarare, daca vor fi secrete de stat, e alt regim”, a completat Tudorel Toader.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, miercuri dimineata, ca va desecretiza arhiva SIPA "in cel mai scurt timp si cu respectarea termenelor si procedurilor legale". Evenimentul Zilei a scris luni ca parte din arhiva SIPA - care ar contine de la 10.000 de dosare pana la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistratilor - a fost copiata, iar unele documente au fost sustrase si chiar distruse.
Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie a fost infiintat in 1991, ca structura in subordinea Directiei Generale a Penitenciarelor, si trebuia sa urmareasca faptele din penitenciare. In 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justitiei, a trecut SIPA in subordinea MJ, pentru ca structura sa se ocupe si de protectia magistratilor.