Tudorel Toader: Joi stabilesc graficul dezbaterilor publice pentru aplicarea deciziei CCR privind abuzul in serviciu
Tudorel Toader a declarat, joi, ca in cursul zilei va stabili graficul dezbaterilor publice privind modalitatea de aplicare a deciziei CCR referitoare la abuzul in serviciu, el refuzand sa vorbeasca despre un prag al prejudiciului in acest caz.
"Avem decizia publicata in Monitorul Oficial. Astazi stabilesc graficul dezbaterilor publice privind modalitatea de aplicare a deciziei CCR privind abuzul in serviciu", a anuntat Toader.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Intrebat cu cine va discuta pe acest subiect, ministrul a raspuns: "cu profesionistii, cu organizatiile civice, cu orice cetatean care doreste".
In ceea ce priveste pragul valoric al pagubei in cazul abuzului in serviciu, Toader a spus ca "pragurile rezonabile pot fi praguri diferite".
"Nu am un prag pe care sa-l scot din buzunar", a declarat ministrul, adaugand: "Nu excludem nimic din start, nu stabilim nimic din start".
Curtea Constitutionala (CCR) a obligat legiuitorul sa impuna un prag valoric in ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu, sustinand nu este suficient sa se constate ca faptele incriminate aduc atingere valorii sociale ocrotite, ci aceasta atingere trebuie sa prezinte un anumit grad de intensitate, de gravitate, care sa justifice sanctiunea penala.
Judecatoarea Livia Stanciu a formulat o opinie concurenta, argumentand ca CCR nu poate impune obligatii legiuitorului deoarece Curtile Constitutionale nu fac politica legislativa, nu creeaza legi, ele doar asigura suprematia Constitutiei in limitele competentei date de legiuitorul constituant.
”Curtea subliniază că legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii”, se arata in motivarea deciziei prin care CCR a respins exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Bombonica Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea, in procesul in care este judecata pentru abuz in serviciu, motivare publicata miercuri.