Trupul alpinistului Zsolt Torok a fost recuperat de salvamontişti
Lumea alpinismului este în doliu după moartea lui Zsolt Torok, românul care a urcat cele mai înalte vârfuri şi a stabilit premiere în escalada mondială.
Și-a găsit sfârșitul, acasă, în Făgăraș.
"Nu sunt şi n-am fost niciodată omul care să subestimeze muntele", asta spunea în vara anului 2017 într-o tabără din munţii Everest.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acum, toţi cei care l-au cunoscut şi l-au însoţit în expediţii sunt şocaţi de acest sfârşit brutal. Opt ore le-au trebuit salvamontiştilor pentru a aduce trupul neînsufleţit al alpinistului la cabana Piscu Negru.
Dispariţia lui Zsolt Torok a fost anunţată la 112 şi Salvamont, sâmbătă dimineață. Alpinistul plecase singur în munţii Făgăraş şi ar fi trebuit ca miercuri, 14 august, să se întâlnească cu nişte prieteni în zona vârfului Negoiu.
Sâmbătă, când aceştia au ajuns la refugiul Călţun, au găsit bagajul lui acolo şi au dat alarma. Salvamontişti din Argeş şi Sibiu au plecat să îl caute. Într-un final l-au găsit cu ajutorul camerei de termoviziune a unui elicpoter.
Ion Săndoiu, șef Salvamont: "A fost identificat de la primul survol. Acolo unde a căzut e foarte abrupt. Nu se pune problema să aterizeze elicopterul, va fi ridicat cu troliul. A alunecat, a fost stânca foarte udă, a plouat mult în ultimele zile, a ieşit din refugiu să încerce să facă ceva solo şi fiiind stânca udă, bănuiesc, a cazut."
Zsolt Torok a căzut într-o râpă la peste 2000 de metri altitudine, în apropiere de Muchia Fierăstrău - un traseu de alpinism cu grad ridicat de dificultate. Cei care îl cunosc spun că el nu se aventura în astfel de locuri fără asigurări. Aşa că, fie asigurarea s-a rupt din peretele stâncos, fie alpinistul a riscat de această dată.
Cristian Toma, Salvamont Argeș: "Sincer, speram să nu i se întâmple chestia asta, pentru că ştiam că făcuse ... străbătuse toţi munţii înalţi din lume, nu mă aşteptam să i se întâmple tocmai lui acest lucru şi în Făgăraş, la el acasă!"
Zsolt Torok a fost pasionat de munte de copil iar acum era considerat unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti tehnici din România. El şi alpinistul Vlad Căpușan au fost primii care au ajuns în 2016 pe vârful Saldim din Himalaya. Câteva zile mai târziu Torok povestea cât de grea a fost experienţa.
Zsolt Torok: "Chiar sus a fost îngrozitor. M-am simţit ca într-un sablator, sablat din particule de gheaţă. Urlam, nu rezistam. Urlam, mă certam cu vântul, nu reuşeam să mă poziționez".
Dar Zsolt Torok nu a renunţat niciodată şi a reuşit să ajungă pe cele mai înalte vârfuri ale lumii, iar printre realizările sale notabile sunt Trilogia Alpilor - cu vârfurile Matterhorn şi Eiger, K2, Aconcagua şi expediţia Narga Parbat în Himalaya, realizată în premieră românească.
În 2017 a fost surprins de avalanşa în Himalaya în timp ce încerca să ajungă pe Vârful Pumori. Un an mai târziu a reuşit.
Zsolt Torok: "Eu stimez pe toată lumea care respectă muntele, care umblă, care îşi ia angajamentul să se ridice din fotoliu şi să facă ceva.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!