Tribunalul București a anulat decizia primarului Nicușor Dan de a demola clădirea „Cathedral Plaza”, construită ilegal
Tribunalul București a decis ce se va întâmpla cu clădirea de birouri „Cathedral Plaza”. Proprietarul a depus plângere penală împotriva lui Nicușor Dan.
Clădirea de birouri „Cathedral Plaza”, construită ilegal în centrul Capitalei, rămâne în picioare.
Tribunalul București a anulat decizia primarului Nicușor Dan de acum 3 luni, prin care intenţiona demolarea clădirii.
Totodată, proprietarul complexului a anunțat ieri că a înregistrat și o plângere penală împotriva lui Nicușor Dan, pentru abuz în serviciu.
Controversele din jurul „Cathedral Plaza” au început în 2007, când Arhiepiscopia Romano-Catolică a spus că ridicarea complexului înalt de 19 etaje a afectat structura de rezistență a catedralei Sfântul Iosif, aflată la doar câțiva metri distanță.
În 2013, printr-o hotărâre judecatorească, Primăria Capitalei a fost obligată să demoleze clădirea. Operaţiunea este însă costisitoare, şi a fost amânată aproape 10 ani.
Nicușor Dan a anunțat că va face recurs la Curtea de Apel București
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan vine cu precizări, marţi, după ce Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea Dispoziţiei nr. 1454/20.07.2022 a Primarului General Nicuşor Dan, prin care se intenţiona demolarea clădirii, el arătând că a face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă depăşeşte orice limită a tupeului. Edilul anunţul că va exercita recurs la Curtea de Apel Bucureşti, potrivit News.ro.
”O hotărâre definitivă din 2010 a constatat ca autorizaţia prin care imobilul a fost construit este nelegală şi că avizul Ministerului Culturii pe care s-a bazat este nul. O hotărâre definitivă din 2013 obliga Primarul Municipiului Bucureşti să emită dispoziţia de demolare. Instanţa reţine că “se afectează nu un spaţiu public, ci un spaţiu public cu valoare istorică deosebită” şi că se încalcă dreptul la libertate religioasă”, spune primarul Capitalei într-o postare.
Nicuşor Dan arată că a emis in iulie 2022 dispoziţia de demolare preluând copy-paste dispozitivul hotărârii definitive din 2013.
”Proprietarul clădirii a solicitat atât anularea cât şi suspendarea dispoziţiei de demolare motivând în esenţă că are pe rolul instanţelor o cerere de intrare în legalitate a imobilului şi că dispoziţia de demolare trebuie să aştepte soluţionarea litigiului de intrare în legalitate”, spune el.
Potrivit lui Nicuşor Dan, ”Tribunalul Bucureşti a soluţionat pentru moment cererea de suspendare a dispoziţiei de demolare”.
”A reţinut probabil (hotărârea nu este redactată) că există un risc ca imobilul să fie demolat înainte de soluţionarea cererii de anulare a dispoziţiei de demolare. Vom exercita recurs la Curtea de Apel Bucureşti împotriva sentinţei de ieri a Tribunalului. Esenţial este că dispoziţia de demolare este copy-paste din dispozitivul unei hotărâri judecătoreşti definitive”, spune primarul.
Nicuşor Dan arată că, evident, proprietarul clădirii ilegale are dreptul să facă toate demersurile legale pentru a-şi salva clădirea, ”însă a face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă depăşeşte orice limită a tupeului”.
Reprezentanţii proprietarului clădirii Cathedral Plaza anunţă, luni seară, că Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea Dispoziţiei nr. 1454/20.07.2022 a Primarului General Nicuşor Dan, prin care se intenţiona demolarea clădirii. Totodată, aceştia anunţă că au depus o plângere penală pe numele primarului Nicuşor Dan.
“Suspendarea efectelor dispoziţiei Primarului General reprezintă o soluţie firească şi necesară într-un stat de drept, fiind conformă cu cele dispuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în decembrie 2018, când a respins cererea vecinilor ARCB de condamnare a Statului Român pentru întârzierea procedurilor de demolare, solicitate de aceştia fără drept”, declară, luni seară, reprezentanţii companiei, într-un comunicat de presă.