Când și cum a fost construită Cathedral Plaza, clădirea pentru care Nicușor Dan a semnat demolarea

×
Codul embed a fost copiat

„Cathedral Plaza”, clădirea pentru care primarul Capitalei, Nicușor Dan, a semnat, miercuri, dispoziția de demolare a fost construită ilegal ,în centrul Bucureștiului.

Biserica Romano-Catolică a acuzat faptul că ridicarea imobilului a afectat structura de rezistență a catedralei Sfântul Iosif, aflată la doar câțiva metri distanță. Biserica a contestat în instanță autorizația de construcție, iar în 2013 a fost emisă o hotărâre judecatorească prin care Primăria Capitalei este obligată să demoleze clădirea. Însă hotărârea a fost amânată, aproape 10 ani.

Ce este „Cathedral Plaza”

„Cathedral Plaza” este un complex de birouri de 19 etaje din centrul Bucurestiului, construit la cativa metri de Catedrala Romano-Catolica de pe strada Berthelot. Poziţionarea şi înălţimea imobilului eclipsează întreaga piațetă, inclusiv catedrală, o clădire de patrimoniu. Construcţia imobilului a costat 60 de milioane de euro şi a fost motivul unor controverse întinse pe parcursul a peste 15 ani.

Cu o înălțime de 75 m, este una dintre cele mai înalte clădiri din Capitală. În 2006, Primăria sectorului 1 a dat autorizaţie de construire, iar în acelaşi an au început lucrările.

Istoria proceselor

Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti a contestat în instanţă autorizaţia, pe motiv ca imobilul ar afecta structura, dar şi imaginea catedralei Sf Iosif, aflată în vecinătatea ei. Apoi au urmat o serie de litigii.

Citește și
Cathedral Plaza
In ciuda deciziei instantei, Primaria sustine ca nu poate darama Cathedral Plaza. ARCB: "Firea se crede Pilat din Pont"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

În iunie 2011, construcția imobilului a fost finalizată.

O lună mai târziu, Curtea de Apel Suceava a respins a șasea și ultima cale extraordinară de atac a constructorului şi a stabilit irevocabil nulitatea autorizației de construire a clădirii.

În Iunie 2012 - Tribunalul Dâmbovița a stabilit că Primarul Municipiului București trebuie să emită decizia privind desființarea Cathedral Plaza, având în vedere faptul că imobilul a fost construit fără autorizație de construire legală.

Apoi, în Ianuarie 2013 – Curtea de Apel Ploiești decide că sentința este definitivă și irevocabilă, iar Cathedral Plaza trebuie demolată la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

 Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: "În primul rând exista această hotărâre judecătorească, este o obligaţie în sarcina mun Bucureşti, pe care noi o executăm, noi o plătim, mai departe o să fie o fază ulterioară juridică în care să se stabilească cine a greşit, dacă a greşit proprietarul care a cerut şi executat o autorizaţie ilegală, se va stabili dacă a greşit primăria s 1 care a emis o autorizaţie ilegală, asta e partea a doua şi noi avem obligaţia după ce facem aceste cheltuieli să ne recuperăm cheltuielile, dar iniţial pt ca obligaţia e stabilită de instanţă în sarcina noastră noi trebuie să o executăm, deci să o plătim. La estimarea mea dup ace am vb cu mai mulţi specialist, undeva la 5 6 mil euro".

Proprietarul clădirii s-a schimbat de-a lungul timpului prin vânzări succesive. Cel mai recent proprietar ar trebui să restituie Primăriei Capitalei banii pentru demolare.

Pr. Dr. Tarciziu-Hristofor Șerban, purt. cuvânt B. Romano-Catolică: "Noi am sperat intodeauna să se revină la legalitate, nu ne-am pierdut nicio clipă speranţa întrucât am crezut că în România în cele din urmă se va impune legea. Existau decizii irevocabile, şi nu aşteptam decât să fie puse în aplicare. Pe de o parte este o construcţie ilegală, pdap, şi mai grav, ameninţa stabilitatea rezistenta acestui monument de patrimoniu pt Bucureşti".

Primăria Capitalei transmite că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare. Terenul pe care se află acum Cathedral Plaza va fi integrat în peisajul urbanistic al Bucureștiului. 

Conform primăriei capitalei, clădirea a fost dezvoltată de Millennium Building Development.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Cathedral Plaza din București va fi demolată. Nicușor Dan a semnat documentele necesare
Cathedral Plaza din București va fi demolată. Nicușor Dan a semnat documentele necesare

Nicuşor Dan a anunţat că a semnat, miercuri dimineaţa, dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădire construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe Strada General Berthelot din Bucureşti.  

In ciuda deciziei instantei, Primaria sustine ca nu poate darama Cathedral Plaza. ARCB:
In ciuda deciziei instantei, Primaria sustine ca nu poate darama Cathedral Plaza. ARCB: "Firea se crede Pilat din Pont"

Epopeea demolarii cladirii Cathedral Plaza continua. Primaria Capitalei sustine ca acum nu o poate darama, desi o decizie judecatoreasca obliga Primarul Municipiului Bucuresti sa desfiinteze imobilul construit ilegal.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.