Când și cum a fost construită Cathedral Plaza, clădirea pentru care Nicușor Dan a semnat demolarea
„Cathedral Plaza”, clădirea pentru care primarul Capitalei, Nicușor Dan, a semnat, miercuri, dispoziția de demolare a fost construită ilegal ,în centrul Bucureștiului.
Biserica Romano-Catolică a acuzat faptul că ridicarea imobilului a afectat structura de rezistență a catedralei Sfântul Iosif, aflată la doar câțiva metri distanță. Biserica a contestat în instanță autorizația de construcție, iar în 2013 a fost emisă o hotărâre judecatorească prin care Primăria Capitalei este obligată să demoleze clădirea. Însă hotărârea a fost amânată, aproape 10 ani.
Ce este „Cathedral Plaza”
„Cathedral Plaza” este un complex de birouri de 19 etaje din centrul Bucurestiului, construit la cativa metri de Catedrala Romano-Catolica de pe strada Berthelot. Poziţionarea şi înălţimea imobilului eclipsează întreaga piațetă, inclusiv catedrală, o clădire de patrimoniu. Construcţia imobilului a costat 60 de milioane de euro şi a fost motivul unor controverse întinse pe parcursul a peste 15 ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu o înălțime de 75 m, este una dintre cele mai înalte clădiri din Capitală. În 2006, Primăria sectorului 1 a dat autorizaţie de construire, iar în acelaşi an au început lucrările.
Istoria proceselor
Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti a contestat în instanţă autorizaţia, pe motiv ca imobilul ar afecta structura, dar şi imaginea catedralei Sf Iosif, aflată în vecinătatea ei. Apoi au urmat o serie de litigii.
În iunie 2011, construcția imobilului a fost finalizată.
O lună mai târziu, Curtea de Apel Suceava a respins a șasea și ultima cale extraordinară de atac a constructorului şi a stabilit irevocabil nulitatea autorizației de construire a clădirii.
În Iunie 2012 - Tribunalul Dâmbovița a stabilit că Primarul Municipiului București trebuie să emită decizia privind desființarea Cathedral Plaza, având în vedere faptul că imobilul a fost construit fără autorizație de construire legală.
Apoi, în Ianuarie 2013 – Curtea de Apel Ploiești decide că sentința este definitivă și irevocabilă, iar Cathedral Plaza trebuie demolată la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: "În primul rând exista această hotărâre judecătorească, este o obligaţie în sarcina mun Bucureşti, pe care noi o executăm, noi o plătim, mai departe o să fie o fază ulterioară juridică în care să se stabilească cine a greşit, dacă a greşit proprietarul care a cerut şi executat o autorizaţie ilegală, se va stabili dacă a greşit primăria s 1 care a emis o autorizaţie ilegală, asta e partea a doua şi noi avem obligaţia după ce facem aceste cheltuieli să ne recuperăm cheltuielile, dar iniţial pt ca obligaţia e stabilită de instanţă în sarcina noastră noi trebuie să o executăm, deci să o plătim. La estimarea mea dup ace am vb cu mai mulţi specialist, undeva la 5 6 mil euro".
Proprietarul clădirii s-a schimbat de-a lungul timpului prin vânzări succesive. Cel mai recent proprietar ar trebui să restituie Primăriei Capitalei banii pentru demolare.
Pr. Dr. Tarciziu-Hristofor Șerban, purt. cuvânt B. Romano-Catolică: "Noi am sperat intodeauna să se revină la legalitate, nu ne-am pierdut nicio clipă speranţa întrucât am crezut că în România în cele din urmă se va impune legea. Existau decizii irevocabile, şi nu aşteptam decât să fie puse în aplicare. Pe de o parte este o construcţie ilegală, pdap, şi mai grav, ameninţa stabilitatea rezistenta acestui monument de patrimoniu pt Bucureşti".
Primăria Capitalei transmite că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare. Terenul pe care se află acum Cathedral Plaza va fi integrat în peisajul urbanistic al Bucureștiului.
Conform primăriei capitalei, clădirea a fost dezvoltată de Millennium Building Development.