Trei reprezentanti ai unor firme de pompe funebre au dat mita de 53 de ori ca sa afle despre decese

afaceri morti

Trei reprezentanti ai unor firme de pompe funebre au dat mita de 53 de ori unor agenti de politie, subofiteri de la ISU-SMURD, asistenti medicali, unui medic si unui operator registrator de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti - Ilfov.

Sase persoane au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, marti, de Tribunalul Bucuresti, in dosarul mitei de la firme de pompe funebre. Alte patru persoane retinute de procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti in acest dosar au primit interdictie de a parasi localitatea timp de 30 de zile.

Procurori au aratat, in referatul trimis instantei in care au propus arestarea preventiva a invinuitilor din acest dosar, ca Ion Tilly Orasanu, Ioan Alexandru Ivan si Alexandru Nicolae Rus, reprezentanti ai unor firme de pompe funebre, ar fi dat mita unor agenti de politie, subofiteri de la ISU-SMURD, asistenti medicali, unui medic si unui operator registrator de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, pentru a-i anunta atunci cand erau inregistrate decese, astfel incat sa ii poata contacta rapid pe apartinatorii acestora, in vederea unor contracte de servicii funerare.

Ion Tilly Orasanu este cercetat in acest caz pentru 16 fapte de dare de mita in forma continuata si 16 fapte de complicitate la folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii, Ioan Alexandru Ivan pentru 18 fapte de dare de mita si 15 fapte de complicitate la folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii si Alexandru Nicolae Rus pentru 19 fapte de dare de mita in forma continuata si 17 fapte de complicitate la folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii, au scris procurorii in referatul cu propunerea de arestare.

Alaturi de acestia sunt urmariti penal Maria Radu, operator-registrator in cadrul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, pentru 16 fapte de luare de mita in forma continuata si 16 fapte de folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii, asistentii medicali Cristina Marilena Biloiu, Adrian Barbu si Valentin Prioteasa, pentru luare de mita si folosirea de informatii nedestinate publicitatii, medicul Ionela Mihaela Brezan, pentru trei fapte de luare de mita si doua fapte de folosire de informatii nedestinate publicitatii si soferul de ambulanta Constantin Silviu Velicu, pentru luare de mita si folosirea de informatii nepublice.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

In dosar mai sunt anchetati Mihai Manea, agent de politie, pentru luare de mita si folosirea de informatii nepublice, Gabriela Ramona Ciubotaru, agent de politie, pentru 15 fapte de dare de mita, 12 fapte de folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii si o fapta de luare de mita, Florin Blidaru, agent de politie, pentru luare de mita si folosirea de informatii nedestinate publicitatii, Florin Silviu Dinca, agent principal de politie, in prezent delegat la DGP - Serviciul dispecerat control acces, pentru 14 fapte de luare de mita si 14 fapte de folosirea unor informatii nepublice, Adrian Claudiu Pavel, agent sef principal, pentru luare de mita si folosirea de informatii nepublice, Gheorghe Preotu, agent sef principal de politie, pentru doua fapte de luare de mita si doua fapte de folosire a unor informatii nepublice, Florin Nita, plutonier, pentru luare de mita si folosirea de informatii nepublice si Vasile Catalin Muschici, plutonier in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta - SMURD, pentru trei fapte de luare de mita si trei fapte de folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii.

Procurorii ii mai cerceteaza pentru luare de mita si folosire de informatii nedestinate publicitatii pe Marius Romeo Stoian, Constantin Vladaia, Victor Dumitrescu, Iulian Tudor, Ion Dumitru, Alin Florentin Alexe, Irinel Nicolae Chirca, Cristi Marin Ciuca, Alexandru Bogdan Gordin si Constanta Cocan.

Dosarul a fost constituit ca urmare a unei sesizari a Ministerului Sanatatii, iar procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au inceput, in luna decembrie, urmarirea penala fata de 26 persoane, pentru luare si, respectiv, dare de mita, primire de foloase necuvenite si folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii.

Anchetatorii au facut, luni, 17 perchezitii domiciliare si au in executare mandate de aducere pentru 26 de persoane.

La finalul audierilor, procurorii au retinut, luni seara, zece persoane, respectiv pe reprezentantii firmelor de pompe funebre Ion Tilly Orasanu, Ioan Alexandru Ivan si Alexandru Nicolae Rus, Maria Radu si medicul Ionela Mihaela Brezan - de la SABI, agentii de politie Gabriela Ramona Ciubotaru, Florin Silviu Dinca si Gheorghe Preotu, Marius Romeo Stoian si Alexandru Bogdan Gordin, procurorii cerand arestarea preventiva a acestora.

Tribunalul Bucuresti a dispus emiterea unor mandate de arestare preventiva pentru sase dintre acestia, respectiv Orasanu, Ivan, Rus, Radu, Ciubotaru si Dinca. Instanta a respins propunerea de arestare pentru Stoian, Brezan, Gordin si Preotu, dispunand ca acestia sa aiba interdictie de a parasi localitatea timp de 30 de zile.

Procurorul Corina Paraschivescu, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, preciza ca au fost puse sub invinuire 26 de persoane, intre care zece politisti, un angajat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, trei reprezentanti ai unor firme de pompe funebre, precum si personal medical.

Anchetatorii au stabilit ca acestia au luat de la reprezentantii unor firme de pompe funebre intre 300 si 700 de lei pentru fiecare deces semnalat.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru MEDIAFAX, ca Ministerul Sanatatii a primit sesizari privind firme de pompe funebre care erau anuntate despre accidente de catre angajati de la Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) si Serviciul de Ambulanta Bucuresi - Ilfov (SABI), precum si de catre politisti, inainte ca decesul sa fie declarat.

"Am primit aceste sesizari de cateva luni. Era vorba de unele firme de pompe funebre care erau anuntate despre un posibil deces inainte ca acesta sa se fi produs, adica sa fi fost declarat decesul de catre medici", a spus secretarul de stat din Ministerul Sanatatii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cum functiona
Cum functiona "afacerea cu morti" si care era legatura intre ambulanta, sobofiteri si pompe funebre

Detalii socante ies la iveala in afacerea cu mortii din Bucuresti. 3 firme de pompe funebre organizau inmormantarea pentru aproape trei sferturi dintre decedati ai caror urmasi foloseau doar ajutorul social oferit de primarie.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.