Cum functiona "afacerea cu morti" si care era legatura intre ambulanta, sobofiteri si pompe funebre

×
Codul embed a fost copiat

Detalii socante ies la iveala in afacerea cu mortii din Bucuresti. 3 firme de pompe funebre organizau inmormantarea pentru aproape trei sferturi dintre decedati ai caror urmasi foloseau doar ajutorul social oferit de primarie.

Reprezentantii firmelor plateau operatori si asistenti de la ambulanta, paramedici de la SMURD si subofiteri de politie. Si erau informati de indata ce se inregistra un deces, fiind primii care le ofereau familiilor indoliate posibilitatea de a se ocupa de tot ce presupune o inmormantare. Procurorii au cerut astazi arestarea pentru 11 suspecti.

Afacerea incepea in momentul in care rudele pacientilor apelau 112 si cereau ajutor sau anuntau decesul. Operatorul de la Serviciul de Ambulanta isi suna imediat partenerul de la pompe funebre ori ii trimitea un mesaj. Ii punea pe tava informatii pretioase: numarul de telefon al rudelor, adresa si chiar motivul decesului.

Din filiera nu aveau cum sa lipseasca medici si asistenti de pe ambulanta, paramedici de la smurd sau chiar subofiteri de politie chemati la fata locului.

Convorbirile inregistrate de anchetatori arata ca moartea era privita doar ca o sursa de profit.

Citește și
Traian Basescu
Basescu: "Politicienii se ridica deasupra legii". Lista celor care au votat pentru "superimunitate"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Firmele de pompe funebre care aveau mai multi informatori platiti, ajungeau sa se ocupe de mai multe inmormantari.

Miza o reprezentau cei 2223 de lei acordati de stat ca ajutor ajutor de inmormantare. In fiecare caz, firmele de pompe funebre se ocupau de constatarea decesului, imbalsamare, obtinerea certificatului de deces, a adeverintei de inhumare, sicriu, transport si eventual depunerea dosarului la Casa de Pensii.

In Capitala, zilnic se inregistreaza in medie 13 decese, in general oameni batrani si bolnavi a caror inmormantare este acoperita de ajutorul de la stat. Suma 2223 putea fi decontata de cei de la pompe funebre. Din acesti bani, 600 de lei plateau informatia, de 700 de lei ofereau un pachet de inmormantare, iar restul le intra in buzunar.

Adica aproape 1000 de lei profit pentru fiecare mort. Nu sunt bani foarte multi pentru o asemenea munca. Dar erau obtinuti constant de cei care ajunsesera sa controleze aproape toata piata mortii din Bucuresti. Iar ponturile veneau unul dupa celalalt. Conform procurorilor, asistentul Romeo Stoian pare cel mai eficient. A dat cele mai multe informatii, desi era pe deplin constient ca incalca legea.

Procurorii au cerut arestarea pentru 11 suspecti. Este vorba despre cei trei proprietari de firme de pompe funebre, trei subofiteri de la Sectia 25 de politie, doi plutonieri paramedici de la SMURD si trei angajati ai serviciului de ambulanta: un medic, o centralista si un asistent.

11 PERSOANE RETINUTE IN DOSARUL "AFACERII CU MORTI"

11 persoane au fost retinute luni seara in dosarul mitei de la firme de pompe funebre.

Printre ei sunt politisti, un angajat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si trei patroni ai unor societati care asigurau servicii funerare.

Potrivit procurorilor, cand ajungeau la locul unei tragedii, angajatii statului le dadeau de veste contracost si celor care vand sicrie.

S-a ajuns pana acolo incat uneori cei care isi cautau clienti pentru servicii funerare, contactau familiile chiar inainte sa se declare oficial decesul.

CUM FUNCTIONA RETEAUA "AFACERII CU MORTI" DIN CAPITALA

afaceri morti

26 de angajati de la SMURD, Serviciul de Ambulanta, Politie, ISU, dar si patronii unor firme de pompe funebre dau acum socoteala pentru fapte care n-au nicio legatura cu moralitatea.

Cand ajungeau la locul unei tragedii, angajatii statului le dadeau de veste, contra-cost, si celor care vand sicrie. Mai grav este ca in tot acest trafic cu informatii confidentiale s-a ajuns pana acolo incat, uneori, cei care isi cautau clienti pentru servicii funerare contactau familiile, chiar inainte sa se declare oficial decesul.

Patronii a patru firme de servicii funerare sunt acuzati ca dadeau spaga cate 600 de lei ca sa obtina primii informatia ca o persoana a murit si, sa obtina numerele de telefon ale celor din familie. Datele erau preluate uneori direct de la 112 de medici, ambulantieri sau de politisti si vandute ulterior.

afaceri morti

Sediul societatii unuia dintre suspecti a fost perchezitionat de anchetatori, care au incercat sa faca o legatura intre informatiile oferite ilegal dintr-o baza de date secreta si contractele incheiate de aceasta firma.

Lupta pentru clienti era atat de mare incat angajatii de la pompe funebre treceau peste orice fel de moralitate. Au fost cazuri in care nici macar nu asteptau sa fie inregistrat decesul unei persoane si luau deja legatura cu familia ca sa isi ofere serviciile. Revoltati, unii apartinatori au facut sesizari la Ministerul Sanatatii, care le-a transmis apoi la politie si s-a declansat o ancheta.

"Este total imoral ca oamenii sa aiba un pacient in stare critica, nici macar sa nu fie declarat decesul si deja firma de pompe funebre sa dea telefon si sa spuna 'noi oferim servicii'. Era un lucru penibil, care ne strica si imaginea la tot sectorul de urgenta si puneau personalul nostru in situatii penibile in fata familiilor. Este foarte normal sa se ia toate masurile impotriva celor care au participat", spune Raed Arafat.

afaceri morti

Cei de la pompe funebre aveau toate motivele sa se lupte pentru informatiile confidentiale. In urma serviciilor oferite, castigurile lor variau intre 1.000 si 6.000 de lei, iar concurenta in domeniu este foarte mare.

Ancheta politistilor si procurorilor vizeaza 26 de persoane de la SMURD, Serviciul de Ambulanta Bucuresti, dar si din Politie sau ISU fata de care s-a inceput deja urmarirea penala pentru luare de mita si folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii.

 

afaceri morti

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
DNA cere Parlamentului European ridicarea imunitatii lui Ovidiu Silaghi
DNA cere Parlamentului European ridicarea imunitatii lui Ovidiu Silaghi

DNA cere Parlamentului European, prin intermediul Parchetului ICCJ, ridicarea imunitatii lui Ovidiu Silaghi, in vederea urmaririi penale a acestuia, pentru trafic de influenta, in dosarul de coruptie al lui Nelu Iordache.

Basescu:
Basescu: "Politicienii se ridica deasupra legii". Lista celor care au votat pentru "superimunitate"

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca va retrimite Parlamentului legea prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici.

Dobre, Vladescu, Macovei, Berceanu, sesizati de Guvern la DNA si SRI pentru contractul cu Bechtel
Dobre, Vladescu, Macovei, Berceanu, sesizati de Guvern la DNA si SRI pentru contractul cu Bechtel

Guvernul va sesiza DNA si SRI pentru nereguli in derularea contractului incheiat cu Bechtel la constructia Autostrazii Transilvania.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.