Filmul accidentului in care a fost implicat un avion Carpatair. Pasager: "Ne-am gandit ca murim"

Dată publicare: 03-02-2013 07:24
Dată actualizare: 06-02-2013 00:33


Trei persoane ranite la Roma, dupa ce un avion Car...
Filmul accidentului in care a fost implicat un avi...

GALERIE FOTO. Din pricina vantului puternic, o aeronava a companiei Carpatair a ratat aterizarea pe aeroportul Fiumicino din Roma. Avionul, cu 46 de pasageri la bord, a parasit pista si a ajuns inclinat pe iarba.

16 persoane, printre care si o insotitoare de zbor de origine romana au avut nevoie de ingrijiri medicale. Femeia a ajuns de urgenta intr-un spital din Roma, insa acum se afla in afara oricarui pericol. Aeronava efectua un zbor local pentru compania italiana Alitalia, cu care a incheiat un parteneriat la inceputul anului trecut.

Filmul incidentului

Roma, aeroportul Fiumicino, ora 20:15. Aeronava ATR-72, apartinand companiei Carpatair, dar care opereaza un zbor intern Alitalia, se indreapta spre una din pistele secundare de aterizare. Decolase cu o ora in urma din Pisa, fara ca in timpul zborului sa fie inregistrate probleme. La Roma, insa, ploua si vantul sufla cu forta, in rafale.

In timpul manevrelor de aterizare, aeronava s-a lovit cu violenta de pista, dar nu a ramas la sol. Avionul s-a ridicat din nou in aer si a urmat o a doua izbitura de pista, cu urmari devastatoare pentru trenul de aterizare: cel de pe dreapta s-a indoit si rupt, iar cel din fata s-a pliat fortat. Aeronava a iesit de pe pista pe bot si aripa din dreapta si s-a oprit pe iarba de pe margine, inclinata pe-o parte. Din fericire, nu s-a declansat niciun incendiu.

La bord se aflau 46 de pasageri, care au intrat in panica atunci cand avionul s-a izbit de pista.

"La un anumit moment, nu am mai inteles nimic, avionul se misca de la stanga la dreapta, era ca si cum ar fi pierdut o roata. Ne-am gandit ca murim, ce puteam sa ne gandim. Calatoresc de 30 de ani si am crezut intotdeauna ca merg cu Alitalia. Am aterizat si parea unul care nu stia sa conduca", a declarat un pasager.

"Primul contact a fost foarte violent, banuim ca dintr-un motiv ca asta, vant de forfecare, schimbarea directiei brusca si in momentul ala practic aeronava se duce in jos", a declarat Nicolae Petrov, presedinte Carpatair.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se poate confrunta pilotul, mai ales atunci cand avionul e de mici dimensiuni si deci mai usor, e atunci cand vantul bate in rafale puternice din lateral. Pilotii experimentati spun ca atunci este foarte dificil sa duci la bun sfarsit manevra de aterizare. Vantul de forfecare poate izbi avionul de sol, fara ca pilotul sa mai poata face ceva.

"In conditii de vant puternic ne intalnim cu momentul adevarului pentru dibacia unui pilot. In momentul in care apar aceste rafale, viteza de aparitie si de disparitie a rafalei este mare si infomatia nu apuca sa fie distribuita de catre controlorul de trafic catre echipajul unui avion care vine spre pista de aterizare si este aproape de a lua contact cu pista", a declarat pilotul Adrian Iovan.

Membrii echipajului au evacuat aeronava, iar pe aeroport au fost declansate procedurile de urgenta. In doar cateva minute, la fata locului au ajuns ambulantele. Nu destul de repede, cred pasagerii.

16 persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale.

"Au fost 4 persoane care au fost aduse la spital, dintre care doar o persoana, o pasagera, o doamna de circa 30 de ani de cetatenie spaniola are o problema mai serioasa, are o fractura in zona bazinului, femurului. In rest au acuzat diferite dureri, chiar si o insotitoare de-a noastra a mers la spital, a avut dureri la spate, dar nimic grav, deci nu, nu este in pericol nimeni", a declaratia lui Nicolae Petrov, presedinte Carpatair.

Romanca a fost trasportata de urgenta la spitalul Gemelli din Roma, unde urmeaza sa fire supusa unei interventii chirurgicale.

Italienii au anulat pana la finalizarea anchetei zborurile operate de compania romaneasca si care asigurau legatura intre Roma si orasele Bologna si Pisa.

Carpatair a castigat, in februarie 2012, o licitatie pentru asigurarea unor zboruri interne Alitalia, cu doua avioane de tip ATR 72-500 de cate 70 de locuri.

Potrivit presei italiene, parteneriatul dintre Alitalia si Carpatair este foarte controversat din cauza mai multor incidente care au avut loc in ultimele luni. Pe 22 ianuarie, un avion care asigura legatura intre Roma si Ancona a aterizat de urgenta, imediat dupa decolare. Pe 5 ianuarie, un avion care a decolat de la Ancona s-a intors din drum din cauza unor probleme de presurizare. In mai 2012, la Florenta, a avut loc o alarma incendiu la bordul unui avion si 4 pasageri au suferit rani usoare.

La 10 ianuarie, compania a negat, intr-un comunicat, o lipsa de fiabilitate, denuntand o "campanie de presa" alimentata de catre "sndicatele italiene ale pilotilor", nemultumiti de parteneriatul cu Alitalia.

"Suntem impresionati de numarul de avarii si probleme cu care se confrunta aceasta companie. De altfel, eu am alertat autoritatile din domeniul aviatiei civile, dar nu am primit un raspuns", a declarat Marco Veneziani, secretarul la nivel national al sindicatului Uil Trasporti, pentru postul de televiziune SkyTg24.

Citeste si:

Ultima clona a Chinei: compania care copiaza perfect Apple si se bucura de acelasi succes

Statul pe scaun ucide! Inventia care ne-ar putea salva viata

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO