Trei pacienți și-au pierdut câte un ochi după ce au fost operați la spitalul din Miercurea Ciuc. Reacția managerului
Caz îngrozitor în spitalul din Miercurea Ciuc. Trei oameni și-au pierdut câte un ochi după ce s-au infectat în acest spital cu o bacterie periculoasă.
Cu toții fuseseră operați de cataractă, acum o lună, în secția de oftalmologie. Alți 6 pacienți au vederea afectată din același motiv. Spitalul și-a recunoscut vina.
14 oameni care au fost operaţi de cataractă senilă la mijlocul lunii ianuarie, în secţia de Oftalmologie a Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc, au suferit o inflamaţie a globului ocular. 13 au fost reoperați.
Celor 3 mai grav afectați, medicii au fost nevoiți să le scoată ochiul, pentru a îndepărta țesuturile necrozate. După ce s-a stabilit că bacteria Pseudomonas aeruginosa a determinat complicațiile, în unitatea medicală a fost declanșată o anchetă, pentru a stabili sursa infecției. Conducerea spitalului a comunicat că probele recoltate de pe suprafețe, instrumentar și de la personal sunt negative.
„Majoritatea pacienților au fost externați cu stare ameliorată, se ține legătura cu ei în continuare și vor revin pentru control. Trei pacienți, cu sechele majore (și-au pierdut vederea la ochiul drept) acum sunt și ei în stare ameliorată, fără simptome. La șase pacienți s-a observat deteriorarea vederii în diferită măsură, la cinci pacienți nu s-a deteriorat, respectiv s-a deteriorat în mică măsură vederea”, au declarat reprezentanții spitalului pentru ziarharghita.ro.
În luna ianuarie, bacteria respectivă a fost identificată într-o soluţie oftalmică folosită în timpul operaţiilor. Totuși, ancheta nu a putut stabili sursa contaminării. Conducerea a anunțat că a luat măsuri pentru dezinfectarea generală și că în acest moment în secție nu se mai fac operații. Deocamdată, nimeni nu a fost sancționat pentru cele întâmplate.
De asemenea, o serie de măsuri au fost luate în urma anchetei: „Au fost revizuite registrele de operaţii, registrele de sterilizare, cât şi procedurile operaţionale privind curăţenia-dezinfecţia şi sterilizarea la nivelul secţiei Oftalmologie, s-a reorganizat circuitul în camera de sterilizare proprie a secţiei Oftalmologie. Au fost realizate mai multe întâlniri/instructaje cu personalul secţiei în vederea îmbunătăţirii cunoştinţelor acestora privind activităţile de curăţenie/dezinfecţie/sterilizare”.
Managerul spitalului și-a exprimat regretul printr-un comunicat: „Ne exprimăm regretul pentru situaţia ivită şi compasiunea pentru pacienţii afectaţi. Ceea ce s-a putut face din punct de vedere medical şi omeneşte s-a făcut pentru ei şi ţinem legătura în continuare cu pacienţii şi aparţinătorii lor. Această situaţie este una fără precedent. Pe secţia Oftalmologie s-au efectuat până acum mai multe mii de operaţii de cataractă senilă fără probleme”.