Trei marinari români sunt blocați pe o navă, într-un port ucrainean. Mărturia unuia dintre ei

×
Codul embed a fost copiat

Trei marinari români sunt blocați pe o navă aflată într-un port ucrainean din sudul țării, la aproape 30 de kilometri de Odesa. Echipa Știrilor PROTV, aflată în Ucraina, a reușit să ia legătura cu ei.

Aceștia au transmis că sunt acolo dinainte să înceapă războiul și nu mai au cum să plece. Zona portului ar fi fost minată pentru ca vasele de razboi ale rușilor să nu se apropie. În vecinatate se dau lupte crâncene.

O explozie puternică a fost filmată duminică seară în orașul Melitopol din Sudul Ucrainei. Nu se știe deocamdată care a fost ținta atacului, dar a putut fi văzută și auzită de la mulți kilometri distanță. Trasoarele au luminat cerul și în Odesa unde alarmele antiaeriene au pornit chiar în timp ce echipa știrilor PROTV se pregătea să relateze de la fața locului.

Luni dimineață, colegii noștri au reușit să stea de vorbă cu un marinar român, blocat alături de colegii săi pe o navă privată în portul Iuznâi. Echipajul a aflat cu groază că nu poate părăsi sub nicio formă vaporul cu care a acostat în port în urmă cu 11 zile.

Marinar: Suntem 3 români, am ajuns pe 17 aici. Eu, un grec și un filipinez trebuia să ne debarcăm, pe 24 aveam bilete de avion, seara.

Citește și
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

Reporter: Exact când a început!

Marinar: Da.

Reporter: De ce nu puteți să ieșiți din port?

Marinar: Din câte am înțeles, nu se poate intra sau ieși decât cu acordul autorităților și trebuie informat agentul.

Reporter: Iar vaporul de ce nu poate ieși?

Marinar: Am primit avize de navigație legate de faptul că rușii au blocat zona dintre insula Șerpilor, adică și zona noastră, avem acum unele despre mine la ieșirea din port, deci nu se poate.

Marinarii spun că deocamdată au provizii și așteaptă vești de la compania care deține vasul. Deocamdată situația din sudul Ucrainei se complică de la o zi la alta. Drumurile spre orașele mari precum Odesa sunt baricadate, podurile de acces sunt ridicate, iar peste tot sunt puncte de control ale armatei ucrainene.

Într-o clădire, înainte de război, adică acum o săptămână, mii de tineri veneau să-și petreacă timpul liber, acum tot acest loc a fost transformat de voluntari într-un punct în care sunt colectate medicamente, haine, mâncare, toți sunt foarte tineri și vor să ajute așa cum pot. De aici proviziile vor pleca spre militari, spre forțele de ordine sau spre civilii care își vor apăra orașul dacă e cazul.

Centrul umanitar de ajutor a fost pus pe picioare într-un timp record, în doar două zile, iar acum lucrează aici peste 60 de voluntari. Alți tineri așteaptă în fața clădirii să se înscrie sau să lase donații. Pregătiri sunt și la spitalul municipal Odesa.

Managerul spitalului, care nu a dormit de două zile, spune că 50 de medici sunt de gardă în fiecare zi, iar alți 50 sunt pregătiți oricând să vină dacă vor sosi răniți.

Paul Angelescu, din Odesa: Situația este în continuare tensionată în Odesa. Alarma a fost în urmă cu o oră și jumătate. Din fericire, după aceea nu s-a auzit nicio bubuitură semn că Odesa nu a fost lovită de nicio rachetă sau de niciun obuz.

Însă este destul de dificil să te obișnuiești cu acest sunet în fiecare zi, seara sau dimineața, și să te gândești că ar putea prevesti un atac iminent.

În privința populației civile, acei voluntari civili, care nu au legătură cu armata și nu intenționau să intre în luptă, însă modalitatea lor de a ajuta, de a strânge haine, de a duce mâncare, medicamente către soldații sau trupele forțelor de ordine care le păzesc orașul.

Mobilizarea civililor este exemplară. Sunt și foarte mulți tineri gata să se înscrie în protecția civilă, ucraineni care sunt gata să se lupte pentru a-și apăra orașele.

Luni, Poliția de Frontieră din Ucraina a anunțat că va închide punctele de trecere a frontierei între Ucraina și Transnistria deoarece există teama unei mobilizări ruse care să vină dinspre Transnistria spre Odesa.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Război în Ucraina. Forţele ruse se află în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina
Război în Ucraina. Forţele ruse se află în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina

Este a cincea zi de război în Ucraina vecină și prima în care au loc negocieri pe muchie de cuțit între delegațiile celor două tabere.

Recomandări
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit

Rusia și-a întărit apărarea bazei navale a Flotei Mării Negre și "și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk", a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al Nicușor Dan după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”
Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al Nicușor Dan după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat, sâmbătă, pe Facebook, o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: „#Ştim Toţi!”, ca răspuns la mesajul de pe tricoul lui Cristian Popescu Piedone.