Pacientul operat pentru schimbare de sex a fost externat. Cand va putea fi pe deplin barbat
Femeia care la inceputul lunii iunie a fost operata la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala pentru a deveni barbat a parasit clinica in urma cu doua zile, dar va reveni la control.
"Barbatul este bine acum. Inca urineaza prin sonda. Asa cum am spus, va mai trece mult timp si vom mai face niste operatii pana cand vom avea un barbat cu functii specifice sexului. Ni s-a cerut sa nu facem publicitate legata de plecarea lui, asa ca l-am externat discret", a spus medicul Cristian Nitescu, de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti.
O echipa de medici de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Bucuresti, condusa de Cristian Nitescu, a efectuat, la inceputul lunii iunie, o operatie de schimbare de sex de la femeie la barbat.
Operatia a durat peste 14 ore, fiind considerata de medici un succes.
Medicul Cristian Nitescu a declarat atunci ca in cazul femeii care a dorit sa devina barbat si a fost operata la Spitalul de Chirurgie Plastica interventia a inceput in urma cu sase luni, in 1 iunie a fost a doua etapa, operatia de schimbare de sex urmand sa se finalizeze peste un an.
In prima etapa, pacientul a fost supus unei prime operatii necesare schimbarii de sex in urma cu sase luni. Interventia a constat in indepartarea uterului si a anexelor, apoi intr-o vaginectomie.
O a doua etapa a operatiei de schimbare de sex, de importanta majora, a fost realizata la inceputul lunii iunie si s-a finalizat cu "atasarea neopenisului la zona receptoare".
In etapa a treia si ultima, care va fi realizata peste un an, pacientul va fi supus unei noi interventii, cand, pentru a asigura viata sexuala activa a pacientului, medicii ii vor aplica neopenisului un suport osos, preciza Cristian Nitescu.
In realizarea interventiilor chirurgicale necesare schimbarii de sex pacientul in varsta de 35 de ani a fost investigat de mai multe ori.
Cristian Nitescu a precizat ca prima evaluare, realizata dupa solicitarea pacientului pentru schimbarea de sex, a fost cea a psihologului si a medicului psihiatru, care au stabilit daca acesta este intr-adevar transsexual. Apoi pacientul a obtinut o hotarare judecatoreasca in urma careia a fost permisa realizarea interventiei. Ulterior, pacientul a fost supus unei evaluari endocrinologice care a confirmat lipsa sindroamelor genetice si a tulburarilor congenitale ale hormonilor sexuali.
Dupa acest examen medical, pacientul a urmat un tratament cu hormoni si a fost pregatit psihologic pentru operatia de schimbare de sex, a mai spus Nitescu.
In legatura cu problema sexuala, medicul Cristian Nitescu a precizat ca aceasta este una de durata.
Totodata, el a precizat ca pacientul avea de mult "o comportare barbateasca" si de aproape cinci ani a inceput demersurile pentru schimbarea de sex.