Trăim înconjurați de materiale inflamabile. În cât timp e cuprinsă de flăcări o cameră

Ultima actualizare: 07-05-2019 19:49

Este nevoie de doar 3 minute pentru ca o încăpere să fie cuprinsă în totalitate de flăcări. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii europeni care încearcă să reducă numărul victimelor din incendii.

Viteza de propagare a flăcărilor a crescut de 8 ori în ultimii 70 de ani. De vină, spun pompierii, sunt materialele noi care se aprind foarte repede şi alimentează focul. La noi în ţară legea care trebuie să reglementeze folosirea acestor materiale pentru izolare, mobilier sau canapele este veche de 20 de ani.

În România s-au produs în ultimii şase ani 40.000 de incendii în locuinţe, soldate cu aproapre 3.500 victime. Numărul este îngrijorător, spun specialiştii care caută soluţii:

Specialiştii de la Asociaţia Europeană pentru securitatea la incendiu au făcut teste şi au ajuns la concluzia că suntem înconjuraţi de materiale inflamabile. În ultimii zeci de ani, lucurile au evoluat fulgerător. Dacă în anul 1950, în 25 de minute focul se propaga într-o încăpere, în prezent este nevoie de doar 3 minute pentru ca o cameră să fie cuprinsă în totalitate de flăcări."

Explicaţia vine de la schimbările industriale. În ultima vreme, pe piaţă au fost scoase sute de materiale sintetice, care se aprind uşor.

Dorin Beu, președinte Coaliţiei pentru siguranţă la incendiu: "În anii 50 încă mai foloseam multe materiale naturale, păr de cal, piele, care ard greu. Acum avem foarte multe materiale care conţin derivaţi chimici care sunt extrem de combustibile. Spuma poliuretanică arde foarte rapid. Mai sunt cablurile din PVC care ard ca un fitil dintr-o parte în alta a camerei."

Ing. Florin Popescu, specialist materiale de construcţii: "Avem canapele umplute cu poliuretan, nu mai avem perdele din bumbac, ci din materiale sintetice, care ard foarte repede."

Ameninţările vin şi din exterior. Izolarea cu polistiren expandat este periculoasă în cazul unui incendiu. Fără bariere din alte materiale mai scumpe, polistirenul propagă focul.

Dorin Beu, președinte Coaliţiei pentru siguranţă la incendiu: "Mi-ar plăcea să văd izolaţie din lână, fiindcă lâna nu ia foc.”

Arhitecţii şi inginerii cer de ani buni ca aceste materiale noi să fie reglementate, iar unele interzise. Ministerul Dezvoltării ar trebui să modifice legea, veche de 20 de ani.

Ciprian Roșca, secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației: "A mers puţin mai greoi, avem fonduri europene, dar şi aici e birocraţie. Sper să reuşim până la finalul mandatului."

În alte ţări, s-au găsit soluţii care au redus cu 70% numărul victimelor din incendii.

Sarah Debbiche Krichen, Manager Public Affairs, Fire Safe Europe: "Estonia are o poveste de succes. Au făcut prevenţii, inspecţii în casele oamenilor, unde au instalat detectoare de gaz."

Până se va întâmpla asta şi la voi, puteţi să fiţi foarte atenţi atunci când alegeţi materialele. Pe etichetă scrie nivelul de ignifugare al fiecăruia.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO