Ancheta in dosarul rapirii ziaristilor in Irak ar putea fi redeschisa. Basescu: "Sunt un fost presedinte destul de hartuit"
Fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu a revenit miercuri in fata magistratilor, de asta data la Judecatoria sectorului 5.
El a incercat sa ii convinga ca nu exista niciun motiv sa se redeschida ancheta in care a fost acuzat de Corneliu Vadim Tudor ca si-ar fi insusit ilegal o parte din banii destinati rascumpararii jurnalistilor din Irak de acum 10 ani.
"Am respins orice afirmatie a lui Vadim Tudor cu privire la insusirea unor sume. De asemenea, am aratat judecatoarei ca operatiunea a fost desfasurata de serviciile secrete ale Romaniei, SIE, SRI serviciile Armatei la acea vreme, noi avand trupe in Irak si cu asta .. basta. De asemenea, am cerut Parchetului General, in cazul in care se va decide redeschiderea dosarului, sa ma audieze foarte rapid, pentru ca a trena in spatiul public o astfel de suspiciune este defavorabil inclusiv pentru Romania. Sa presupui ca un sef de stat si-a insusit din banii alocati unei operatiuni in afata teritoriului national este inadmisibil."
"Mergem inainte. Sunt un fost presedinte destul de hartuit. Observ ca pentru Parchetul general nu are nicio relevanta nici mortii de la Revolutie, nici mineriada din 13-15 iunie. relevanta au reclamatiile facute de fosti politicieni fostului presedinte Traian Basescu. Dar, asta-i viata. " - a spus Traian Basescu, dupa ce a iesit din Judecatorie.
Inainte de a se prezenta in fata judecatorilor, fostul sef de stat a declarat ca nu are emotii in acest dosar.
"Nu am emotii. Sa se deschida dosarul si sa ne lamurim. Eu am calitatea de intimat, adica de om reclamat. Vedem ce va face Parchetul pe urma. In orice caz, dupa parerea mea, solicitarea de deschidere a acestui dosar este o palma pentru Romania. Cand se aduce in spatiul public ideea ca un sef de stat, in colaborare cu un general american, au putut sa fure bani, iar autoritatile romane fac un spectacol din lucrul acesta, nu prinde bine Romaniei. Dar, asta e viata", a declarat Traian Basescu la intrarea in sediul instantei, conform Agerpres.
Detaliile eliberarii celor trei jurnalisti romani, dupa 55 de zile de captivitate, sunt clasificate pentru inca 30 de ani. Asa ca este putin probabil ca procurorii sa aiba acces prea usor la secrete de stat. Un verdict in acest caz va fi dat in doua saptamani.
In opinia lui Traian Basescu, documentele de la dosar pot fi desecretizate.
Corneliu Vadim Tudor a depus o plangere penala la Parchetul General in care ii acuza pe Traian Basescu si pe presedintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, ca si-au insusit o parte din rascumpararea platita de statul roman pentru eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak in anul 2005.
In plangerea penala depusa la Parchet, Vadim Tudor aducea ca argumente afirmatiile facute intr-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu si anume ca din suma platita de statul roman pentru eliberarea jurnalistilor ar fi disparut 4 milioane de euro. Potrivit lui Nastasiu, autoritatile de la Bucuresti ar fi trimis la Bagdad, prin intermediul SIE si cu implicarea lui Traian Basescu, aproximativ 12 - 13 milioane de euro, insa rapitorii ar fi primit doar 9 milioane de euro.
El il acuza pe Traian Basescu ca a clasificat pentru 50 de ani documentele despre negocierile din Irak si suma reala platita rapitorilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, irak, traian basescu, rapire, Vasile Blaga, jurnalisti, Corneliu Vadim Tudor,
Dată publicare:
07-10-2015 08:21