Tragedia din spitalul de la Piatra Neamţ, departe de a fi elucidată. Rudele pacienților decedați au deschis deja procese

×
Codul embed a fost copiat

Majoritatea spitalelor de la noi funcţionează în clădiri construite după norme vechi.

 

În multe dintre ele, instalaţiile electrice sunt copleșite de încărcarea cu aparatură medicală, mai ales în această perioadă, în care secţiile de terapie intensivă sunt aglomerate de bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2.

Tragedia de vineri o urmează la numai două luni şi jumătate, pe cea de la Piatra Neamţ, unde focul a ucis 10 oameni. Deocamdată, acolo nu a fost găsit niciun vinovat.


Noiembrie, 2020. Un incendiu izbucnit în secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra-Neamț a ucis 10 pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2. Medicul de gardă a suferit arsuri pe 80% din suprafaţa corpului.

Citește și
ATI
Asociația „Dăruiește Viață” a demarat o nouă campanie pentru construirea unei secții ATI la Piatra Neamț

Au trecut mai bine de două luni de atunci şi încă nu se ştiu cauzele dezastrului.

Nicio persoană nu a fost găsită vinovată şi nu a fost pusă sub acuzare. Directorul de la acea vreme al unităţii medicale - Lucian Micu - numit politic, şi-a dat demisia. Ancheta Parchetului General - condusă de procurorul Marius Iacob - încă aşteaptă raportul institutului INSEMEX din Petroşani care ar urma să lămurească felul în care s-a produs incendiul.
Până atunci, secţia arsă de ATI rămâne sigilată.

Sorin Cazan şi-a pierdut socrul în focul din spital. Acum cere daune în instanţă, dar nu crede că se va găsi cineva curând care să plătească pentru tragedie.

Sorin Cazan: „Familia mea este derutată şi acum. Noi am intrat într-un proces cu spitalul din Piatra Neamţ, ne-am angajat avocat. Cred că acest proces nu va dura mai puţin de trei ani."

În spitalul de Urgenţă din Piatra-Neamț încă sunt probleme. O confirmă ultimul control făcut, săptămâna aceasta, de ISU.

Neregulile descoperite după tragedia de la Neamț

Irina Popa, ISU Neamț: „Căile de evacuare sunt blocate, o parte din sisteme de înştiinţare - alarmare sunt cu defecţiuni, nu se efectuează verificarea periodică a instalaţiilor electrice."

Pentru problemele găsite în Spitalul din Piatra Neamţ, ISU a dat amenzi de zece mii de lei. Economistul Alexandru Filimon este director al unităţii medicale. Astăzi, nu a vrut să vorbească despre nereguli, dar a înşirat o serie de promisiuni.

 

Alexandru Filimon, director Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț: „S-au decis achiziţii pentru servicii de verificare a sistemelor electrice şi oxigen, sunt proceduri în derulare acuma. Din punct de vedere al reparaţiilor, pe care vrem să le facem la toate corpurile, am reuşit să mărim bugetul acestora, de la 1,7 milioane la 6 milioane de lei."

După dezastrul de la Piatra Neamţ, ministrul sănătăţii de la acea vreme - Nelu Tătaru - a cerut controale în toate secţiile de ATI din ţară. Rezultatele ar fi trebuit să dea de gândit autorităţilor.

Aproape 2.000 de nereguli au fost descoperite de echipele de la ISU şi Direcţiile de Sănătate Publică. Nu funcţionau instalațiile de detecție a incendiilor şi nici hidranţii, lipseau stingătoarele, instalaţiile electrice aveau defecţiuni şi impovizatii, ori erau suprasolicitate şi nu erau marcate căile de evacuare în cazul unui incendiu.

Deficiențe constatate în secțiile ATI de IGSU

- nefuncţionarea / neasigurarea mentenanţei instalaţiilor de detecţie a incendiilor
- lipsa dotării, neasigurarea mentenanţei ori nefuncţionarea instalaţiilor de hidranţi
- nedotarea sau neasigurarea verificării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare de incendiu)
- neverificarea instalaţiilor electrice cu personal atestat / autorizat
- utilizarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii ori suprasolicitarea acestora

Din cauza neregulilor, secţia ATI a Spitalului Judeţean din Vaslui a fost închisă două săptămâni. Nici acum nu funcţionează la capacitatea maximă.

În spitalul din Reşița - administrat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin - deşi au fost remediate unele deficienţe constatate de ISU, pacienţii încă sunt puşi în pericol.


Romeo Dunca, președinte CJ Caraș-Severin: „În spitalul judeţean Reşița sunt foarte multe nereguli. Este un spital care are trei clădiri staţionare, îmbătrânite, fără condiţii, fără fluxuri, inclusiv clădirile sunt improprii. Eu cred că e o lacună, un minus al întregului sistem sanitar românesc. Este nevoie de investiţii masive."

 

Secțiile de ATI sunt predispuse la incendii

România are 368 de spitale de stat. Aproape toate sunt construite după norme vechi, care nu mai corespund din punct de vedere al protecţiei pacienţilor şi personalului.
Situaţia cea mai gravă este în cele construite înainte de anul 1980. În unele dintre acestea, instalaţiile electrice nu au fost gândite pentru aparatura folosită acum, mai multă şi mai mare consumatoare de energie.


Florin Roșu, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași: „Toată aparatura medicală din ATI lucrează la capacitate maximă, de aproape 11 luni. Din nefericire, secțiile de ATI sunt predispuse la incendiu, dacă izbucneşte un incendiu, acesta este foarte greu de controlat, ţinând cont de aparatura medicală care este suprasolicitata, oxigenul care este un element pe care nu ne dorim niciodată să intre în contact cu o flacără, şi, pe lângă acestea, există materiale inflamabile şi produse medicale inflamabile."

Zeci de spitale din România nu au autorizaţie de securitate de incendiu.
Institutul Clinic Fundeni - care funcţionează într-o clădire construită în 1959 - e doar un exemplu. În noiembrie, anul trecut, după tragedia de la Piatra Neamţ, preşedintele României a explicat care ar fi soluţia pentru ele.


Klaus Iohannis, 22 noiembrie 2020: „Este nevoie de clădiri noi dacă vrem să avem circuite aşa cum sunt ele în ziua de astăzi necesare şi dacă vrem să avem clădiri care îndeplinesc toate condiţiile de siguranţă."

Despre spitale noi în România se vorbeşte de mai multă vreme.
În campania din 2016, PSD a promis 8 spitale regionale. Au rămas la stadiul de idee. Şi PNL a cuprins în planul de dezvoltare a României construcţia de spitale noi. A anunţat că va face 3 în Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova până în 2024.

Deocamdată, în România, în unităţile medicale nu ucide doar boala ci şi ... focul.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Medicul Cătălin Denciu, rănit în incendiul de la Piatra Neamț când salva pacienți, inclus de belgieni între eroii anului 2020
Medicul Cătălin Denciu, rănit în incendiul de la Piatra Neamț când salva pacienți, inclus de belgieni între eroii anului 2020

Medicul Cătălin Denciu, cel care a salvat mai mulţi pacienţi din incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ, a fost inclus de jurnaliştii belgieni de la rtbf.be pe o listă a eroilor care au marcat anul 2020.

Asociația „Dăruiește Viață” a demarat o nouă campanie pentru construirea unei secții ATI la Piatra Neamț
Asociația „Dăruiește Viață” a demarat o nouă campanie pentru construirea unei secții ATI la Piatra Neamț

Un exemplu de oameni care s-au pus în slujba binelui vine acum de la Asociația „Dăruiește Viață”, care a demarat o nouă campanie pentru construirea unei secții de terapie intensivă la Piatra Neamț, în locul celei care a ars luna trecută.

O priză a luat foc la secția ATI din Spitalul Târgu-Mureș. De vină sunt clădirea veche și instalațiile suprasolicitate
O priză a luat foc la secția ATI din Spitalul Târgu-Mureș. De vină sunt clădirea veche și instalațiile suprasolicitate

La 20 de zile de la cumplitul incendiu dintr-o secție ATI a unui spital din Piatra Neamț, au fost momente de panică vineri într-un spital din Târgu Mureș. O priză de lângă patul unui bolnav a luat foc.

Recomandări
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent

Surse apropiate de primarul general al Capitalei au precizat pentru Știrile Pro TV că Nicușor Dan ar urma să-și anunțe ăn perioada următoare candidatura la Președinția României ca independent.  

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani și pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.