O priză a luat foc la secția ATI din Spitalul Târgu-Mureș. De vină sunt clădirea veche și instalațiile suprasolicitate
La 20 de zile de la cumplitul incendiu dintr-o secție ATI a unui spital din Piatra Neamț, au fost momente de panică vineri într-un spital din Târgu Mureș. O priză de lângă patul unui bolnav a luat foc.
Iar fumul gros i-a alertat pe angajații unității medicale care au reușit să scoată pacienții în siguranță. Managerul spitalului dă vina pe vechimea clădirii dar și pe instalațiile electrice suprasolicitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La spitalul din Târgu Mureș alarma s-a dat în jurul orei opt dimineața, când un asistent a observat fumul gros ce ieșea din peretele salonului ATI amenajat la etajul unu al clădirii.
Col. Pălăcean Mihai, şef Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Mureş: ”Incidentul respectiv s-a produs la întrerupătorul unui corp de iluminat de veghe, aflat în interiorul secției ATI . Nu au fost victime, personalul a intervenit cu un stingător de incendiu și a lichidat începutul de incendiu”.
În secția de Terapie Intensivă se aflau șase pacienți infectați cu SARS-COV2. Din fericire, toți au fost evacuați rapid. Conducerea spialului recunoaște că instalațiile electrice sunt suprasolicitate în această perioadă.
Ovidiu Gârbovan, manager Spital Clinic Județean Mureș: ”Au fost anunțați pompierii, au venit, au constatat și vom lua măsurile care este nevoie. Clădirile sunt vechi, instalațiile au fost dimensionate pentru această perioadă, sunt suprasolicitate”.
După incident, pagubele materiale sunt nesemnificative, dar se impun verificări în toată clădirea.
Col. Pălăcean Mihai, şef Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Mureş: ”Corpurile de iluminat sunt vechi, instalația electrica este destul de veche, au fost verificate conform declarațiilor celor din spitalul județean”.
”Mă gândesc acuma, iau ceva măsuri mai bune. Mă gândesc că totuși spitalul e mai vechi, e foarte solicitat”.
”Probabil că a fost suprasolicitat, să pună o instalație ca lumea”.
Clinica trei a Spitalului Județean de Urgență Mureș este secție suport Covid și au fost amenajate 20 de paturi ATI, în prezent toate ocupate.
Premierul așteaptă rezultatele controalelor din toată țara
Imediat după ce pompierii au stabilit cauza incidentului, o echipă întreagă de electricieni a început verificările.
Priza la care era alimentată o lampă de veghe s-ar fi supraîncălzit. Angajații au văzut fumul gros și au acționat imediat.
În timp ce un asistent s-a asigurat că nu se va declanșa un incendiu, personalul i-a evacuat din salon pe toți cei șase pacienți infectați cu SARS-COV2. După ce s-a asigurat salonul, bolnavii au fost mutați înapoi.
Recent, secția de Terapie Intensivă a fost mutată de la mansardă la etajul unu al clădirii. Asta după recomandările făcute în urma controalelor demarate după tragedia petrecută la Piatra Neamț.
Atunci s-a descoperit că secția de la mansardă nu avea autorizație pentru securitate la incendiu. Tot vineri și premierul Orban a spus că așteaptă rezultatele evaluărilor din toate spitalele din țară.
Și a mai precizat că a alocat 50 milioane de euro, bani europeni, pentru lucrări de reparații.