Tragedia de la Petromidia din luna august putea fi evitata. 1.600.000 de avertizari au fost emise, dar nimeni n-a facut nimic

Dată publicare: 14-12-2016 18:48
Dată actualizare: 17-12-2016 07:14


Apar detalii uluitoare in urma anchetei privind tragedia petrecuta in luna august, la rafinaria Petromidia.

Atunci, doi muncitori si-au pierdut viata, iar alti doi au fost grav raniti, dupa ce o conducta sub presiune a explodat si a degajat cantitati periculoase de gaze toxice. In camera de comanda, sustin procurorii, senzorii ar fi emis un milion sase sute de mii de avertizari, privind iminenta unei catastrofe, insa nimeni nu a facut nimic.

Tragedia s-a produs in 22 august, la ora 18:00 cand doua rezervoare de azot au explodat. Deflagratia a fost urmata de un incendiu. Procurorii sustin ca in camera de comanda de la combinat se stia de zile bune ca urmeaza un dezastru insa nimeni nu a decis intrerupera lucrului.

Teodor Nita procuror al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta: "Vreau sa va spun ca in camera de comanda au fost inregistrare de vineri 19 pana luni 22 cand a avut loc explozia si cifra nu este exagerata un numar de 1,6 milioane alarme de incendiu de emisii de gaz care au fost ignorate de lucratorii societatilor trimise in judecata in ultimele 30 de minute au fost 300 de avertizari de explozie iminenta, de asemenea ignorate."

Gigi Stefan,  prim procuror Parchetul Constanta: "Sistemul dadea semnal de alarma din cateva secunde in cateva secunde."

Un muncitor, in varsta de 35 de ani, a murit pe loc, iar un altul de 49 s-a stins la spital. Au exista insa si doi raniti in stare grava. Potrivit procurorilor, echipa de interventie din care faceau parte si cei patru angajati Petromidia a incercat efectiv carpirea unei conducte fisurate, prin care circula, la 300 de grade Celsius, hidrofinat de benzina, un produs extrem de inflamabil. Angajatii voiau sa acopere provizoriu spartura cu un furtun de stropit gradina insa lichidul fierbinte i-a improscat pe cei 4. Fumul gros a invaluit tot litoralul.

Petre Tancau, lider sindicat Petromidia: "Sunt niste lucruri care intr-adevar s-au intamplat atunci. Poate ca greseala a fost ca nu s-a oprit atunci instalatia."

Tinand cont de acest lant de greseli, procurorii au dispus trimiterea in judecata a companiei Rompetrol, a societatii Rominserv si a sase angajati cu functii cheie. Cele mai grave acuzatii sunt ucidere din culpa, poluare si ignorarea masurilor de securitate in munca.

Pana la aceasta ora, cei vizati nu au vrut sa faca niciun comentariu. Pe de alta parte, conducerea rafinariei a dispus masuri compensatorii atat pentru victimele ramase in viata, cat si pentru familiile celor decedati.


 


VIDEO PROTVPLUS.RO