Tragedia aeriană în care au murit 11 elevi, produsă din cauza unui șurub
Un şurub de 3 milimetri rupt este vinovat de tragedia aviatică de la Tuzla din iulie 2010, când 11 elevi ai şcolii de aviaţie de la Bobocu au murit arşi de vii.
Avionul lor - un AN 2 cu care tocmai decolaseră - s-a prăbuşit sub ochii neputiniciosi ai instructorilor şi a ars că o torţă. După şapte ani şi jumătate de la tragedie, expertiză tehnică arata fără echivoc că nu a fost eroare umană, iar familiile victimelor ar putea să nu mai primească nimci din cele zece milioane de euro pretinse drept daune.
În teribilul accident în iulie 2010, şi-au pierdut viaţa 12 militari. Majoritatea, foarte tineri, decolaseră într-un banal exerciţiu de paraşutare. A fost însă ultimul: 11 a murit în avion, mistuiţi de flăcările puternice, iar un al 12-lea s-a stins câteva ore mai târziu la spital.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Virgil Clapon, expert în aviaţie: “Se credea că e vina celor doi piloţi dintre care unul şi-a pierdut viaţa din păcate, iar pilotul principal a avut şansa să scape. Nu a fost vina piloţilor, este o cauză tehmica. s-a rupt o piesă, un şurub de 3 mm. Şi de acolo toată tragedia. Nu pot să intru în detalii".
Locul tragediei şi aeronavă, de producţie poloneze, a fost cercetat în detaliu şi imediat după accident şi ani la rândul după aceea. Iar expertul Virgil Clapon a ajuns la concluzia că o piesă de câţiva milimetri a distrus 12 vieţi şi tot atâtea familii. “Piesa a întrerupt lanţul de comenzi principale ale aeronavei şi de acolo pilotul nu a mai avut încotro”, spune expertul.
Dacă nu vor descoperi probe care să răstoarne spectaculos concluziile expertului, procurorii militari vor trebui să constate caracterul fortuit al teribilului accident de acum 7 ani şi jumătate şi să claseze dosarul. În această situaţie, pretenţiile financiare ale familiile celor 12 paraşutişti nu vor mai putea fi achitate. În acest dosar, părţile civile au cerut despăgubiri de 10 milioane de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: pilot, accident, scoala, ancheta, avion, tuzla, aeronava, boboc, aviatie, surub,
Dată publicare:
14-12-2017 16:52