Tragedia aeriană în care au murit 11 elevi, produsă din cauza unui șurub

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 14 Decembrie 2017 16:52
Categorie: Actualitate

Un şurub de 3 milimetri rupt este vinovat de tragedia aviatică de la Tuzla din iulie 2010, când 11 elevi ai şcolii de aviaţie de la Bobocu au murit arşi de vii.

Avionul lor - un AN 2 cu care tocmai decolaseră - s-a prăbuşit sub ochii neputiniciosi ai instructorilor şi a ars că o torţă. După şapte ani şi jumătate de la tragedie, expertiză tehnică arata fără echivoc că nu a fost eroare umană, iar familiile victimelor ar putea să nu mai primească nimci din cele zece milioane de euro pretinse drept daune.

În teribilul accident în iulie 2010, şi-au pierdut viaţa 12 militari. Majoritatea, foarte tineri, decolaseră într-un banal exerciţiu de paraşutare. A fost însă ultimul: 11 a murit în avion, mistuiţi de flăcările puternice, iar un al 12-lea s-a stins câteva ore mai târziu la spital.

Virgil Clapon, expert în aviaţie: “Se credea că e vina celor doi piloţi dintre care unul şi-a pierdut viaţa din păcate, iar pilotul principal a avut şansa să scape. Nu a fost vina piloţilor, este o cauză tehmica. s-a rupt o piesă, un şurub de 3 mm. Şi de acolo toată tragedia. Nu pot să intru în detalii".

Locul tragediei şi aeronavă, de producţie poloneze, a fost cercetat în detaliu şi imediat după accident şi ani la rândul după aceea. Iar expertul Virgil Clapon a ajuns la concluzia că o piesă de câţiva milimetri a distrus 12 vieţi şi tot atâtea familii. “Piesa a întrerupt lanţul de comenzi principale ale aeronavei şi de acolo pilotul nu a mai avut încotro”, spune expertul.

Dacă nu vor descoperi probe care să răstoarne spectaculos concluziile expertului, procurorii militari vor trebui să constate caracterul fortuit al teribilului accident de acum 7 ani şi jumătate şi să claseze dosarul. În această situaţie, pretenţiile financiare ale familiile celor 12 paraşutişti nu vor mai putea fi achitate. În acest dosar, părţile civile au cerut despăgubiri de 10 milioane de euro.

Mii de oameni i-au condus pe ultimul drum pe militarii morti la Tuzla
Mii de oameni i-au condus pe ultimul drum pe militarii morti la Tuzla
VIDEO PROTVPLUS.RO
brad lugoj
Dezastru lăsat de muncitorii care au târât un brad de Crăciun prin centrul Lugojului
Primarul acuzat de act sexual cu o minoră, trimis în judecată. Cum se apără edilul
Raportul tehnic MCV: "Ministrul Justiţiei poate schimba toţi procurorii DNA"
Nicolae Robu a mers să vadă casele pe care le-ar fi înstrăinat ilegal
Carambol pe DN1 din cauza unui câine: "Astea-s drumurile în România. Peste tot, animale"
Tânărul din Neamț care a murit în Belgia în urma unor arsuri grave va fi adus acasă
tramvai
Trei persoane, agresate de un tânăr beat în stația de tramvai. O femeie a ajuns la spital
Banca Mondială: ”Gradul de pregătire al României în faţa dezastrelor naturale, limitat”
Armata franceză îl ironizează pe Trump, după ce a anulat o vizită oficială din cauza ploii
Un polițist din Arad și-a găsit mașina plină de vopsea, iar colegii spun că a fost răzbunare
Frans Timmermans: "Nu aţi făcut progrese, chiar aţi regresat în privinţa MCV. Suspendaţi imediat legile justiţiei şi OUG"
Ancheta continuă la Fabrica de Arme Cugir. Ce s-ar fi întâmplat înainte de explozie