Tradiționala bătălie a mascaților de la Ruginoasa, interzisă din cauza pandemiei. Oamenii promit să se bată păstrând distanța

×
Codul embed a fost copiat

Tradiționala bătălie de la Ruginoasa, județul Iași, dinaintea Anului Nou, le-ar putea aduce participanților amenzi serioase ori chiar pedeapsa cu închisoarea, anunță autoritățile înainte de confruntarea celor două cete mascate.

 

În ciuda avertismentelor, tinerii spun însă că vor îmbrăca vechile costume și vor menține acest obicei folcloric, menit să alunge spiritele rele.

Ceartă între autorități și oamenii din sală: ”Noi vrem să organizăm și să respectăm legea, în grupuri de 6, cu măști, cu distanțe, cu tot, dar nu putem să trecem peste tradiția asta așa ușor”.

Cu doar două zile înainte de tradiționala bătaie de la Ruginoasa, tinerii au fost chemați la primărie să li se spună că nu au voie să se adune pe ulițele satelor, din cauza pandemiei de coronavirus.

Citește și
Traditii Ruginoasa
Bataia din Ruginoasa s-a anulat iar, spre dezamagirea crunta a satenilor. "Puteau merge pe stadion, 20 din deal, 20 din vale"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Amenzile pornesc de la 500 de lei și cine încalcă legea riscă și dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

- Noi ne asumăm riscurile. Este vreo problemă dacă ne asumăm riscurile?
- Există probleme, sigur că da.
- Noi ne asumăm riscurile astea!
”.

 

Jandarmii vor interveni dacă se formează grupuri cu mai mult de 6 persoane 

 

În anii trecuți, mascații de la Ruginoasa începeau lupta simbolică pentru supremația în sat și pentru întâietate la alegerea fetelor de măritat într-un mod specific.

Își fluturau bâtele în aer și pocneau din bici pe ulițe. Nu rareori se ajungea la răfuieli dure între tabere și chiar la păruieli. Acum, toate acestea sunt interzise.

Dănuț Nechifor, primarul comunei Ruginoasa: ”Nu o să aibă voie grupuri mai mari de șase. Și sper că tinerii o să înțeleagă că anul ăsta nu se poate”.

Ceartă între șeful Grupării Mobile de Jandarmi și săteni: ”Dacă ați depășit numărul de 6, sigur nu vă acceptăm, 6 oameni din aceeași familie. Orice putem negocia, dar nu legea. Legea nu se negociază”.

Tinerii din Deleni și Văleni spun însă că nu vor renunța la tradiții.

Până pe 31 decembrie, tinerii nu își arată măștile unii altora și nu își divulgă secretele confecționării unei costumații cât mai colorate și "înfiorătoare".

 

”Cu mască sau fără mască, eu tot iubesc tradiția”

 

Cătălin este unul dintre băieții care, de 16 ani, se mândrește cu un astfel de port tradițional.

Cătălin Sîrbu, mascat: ”Flăcăii se adună în cete, își confecționează măști de genul acesta, compuse din burete, în mare parte, pentru a fi ușoare, o față cu o căciulă, pentru a o pune foarte bine pe cap. Are în jur de 4-5 kg asta. Pentru mine, ca iubitor de tradiție, cu mască sau fără mască, eu tot iubesc tradiția, m-am născut aici, am crescut cu tradițiile”.

Cea mai sângeroasă confruntare de la Ruginoasa a fost în 2011: patru oameni au ajuns atunci la spital, iar un adolescent a rămas paralizat, după ce a fost lovit cu bâtele în cap și aruncat peste un gard.

Anul acesta însă, autoritățile speră să fie totul cât mai pașnic, în familie.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
100 de jandarmi, pregatiti sa intervina la celebra bataie de Anul Nou din Ruginoasa. Primar:
100 de jandarmi, pregatiti sa intervina la celebra bataie de Anul Nou din Ruginoasa. Primar: "Este timpul sa evoluam si noi"

Cu trei zile inainte de Anul Nou, zeci de politisti si jandarmi au fost prezenti in mijlocul localnicilor din Ruginoasa, judetul Iasi. Este o comuna vestita pentru bataia sangeroasa organizata in fiecare an pe 31 decembrie intre tinerii mascati.

Bataia din Ruginoasa s-a anulat iar, spre dezamagirea crunta a satenilor.
Bataia din Ruginoasa s-a anulat iar, spre dezamagirea crunta a satenilor. "Puteau merge pe stadion, 20 din deal, 20 din vale"

Candva vestita in toata Moldova, bataia de la Ruginoasa a ramas o amintire duioasa pentru localnicii care abia asteptau sa se infrunte si de groaza pentru fortele de ordine.

Localnicii din Ruginoasa vor referendum pentru reorganizarea unei traditii sangeroase. Consilier:
Localnicii din Ruginoasa vor referendum pentru reorganizarea unei traditii sangeroase. Consilier: "E un obicei foarte frumos"

31 decembrie este ziua traditionalei batalii de la Ruginoasa, din judetul Iasi. Pregatirile sunt insa inlocuite si anul acesta de negocieri, deoarece autoritatile au interzis confruntarile care, de multe ori, au avut, in anii trecuti, un final sangeros.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.