Înșelăciune cu vaccinul COVID, prin SMS, în Marea Britanie. Care sunt persoanele vizate

29-12-2020 16:10


Înșelăciune cu vaccinul COVID, prin SMS. Care sunt persoanele vizate

O înșelăciune privind vaccinul COVID se propagă prin telefon, fiind vizate în special persoanele în vârstă, care sunt vulnerabile în cazul unor atacuri cu ajutorul tehnologiei.

Inșelăciunea prin SMS pentru vaccinarea COVID se propagă în prezent în Marea Britanie, printr-un mesaj care pare că vine de la NHS, institutul public de sănătate și asigurări din Regatul Unit. Vârstnicii sunt înștiințați prin acest mesaj fake că au fost programați pentru vaccinare și li se cere să acceseze un link, pentru a completă un formular necesar vaccinării.

Printre informațiile care răufăcătorii le cer să fie introduse se află și datele cardului bancar, care sunt folosite apoi pentru diferite tranzacții, relatează cotidianul „The Sun”.

inselaciune vaccin covid

Aceste variante ale înșelăciunii prin SMS circulă chiar înainte de Crăciun. O altă variantă a înșelăciunii cu vaccinul COVID presupune trimiterea unui mesaj SMS la un număr scurt, cu suprataxă.

Mai multe persoane care și-au dat seama de tentativa de înșelăciune au postat pe rețelele de socializare capturi de ecran cu încercarea escrocilor de a le goli conturile, arată sursa citată.

inselaciune vaccin covid

Aproximativ 90 de persoane din zona New Ferry, Merseyside au fost sunați de persoane necunoscute, pentru a fi „programați” la vaccinare. În realitate, era tot o înșelăciune, iar ținta era aceeași: obținerea datelor cardurilor bancare, care li se solicitau pentru a face plata.

NHS atrage atenția că vaccinarea este gratuită și sub nicio formă persoanelor care urmează a fi vaccinate nu li se solicită date financiare.

Primăriile din toată țara au primit înștiințări oficiale de la Guvern să avertizeze vârstnicii asupra pericolului, în condițiile în care înșelăciunile online au crescut cu 40% de la debutul crizei coronavirusului.

 

Sursa: The Sun


VIDEO PROTVPLUS.RO