Înregistrare audio. Doi tineri acuză mai mulți polițiști din Bacău că i-au înjurat și bătut la audieri

29-12-2020 16:47


Scandal în Inspectoratul Județean de Poliție din Bacău. Doi agenți sunt acuzați de abuz și violență, după ce ar fi bătut doi tineri, martori într-un dosar de furt.

Unul dintre tineri, minor, a înregistrat audio cu telefonul mobil modul în care s-a desfăşurat ancheta, iar înregistrarea a fost publicată de un site local de ştiri. Momentul poate fi ascultat aici.

Timp de mai bine de 2 ore și jumătate, cei doi băieți, dintre care unul minor, ar fi fost agresați fizic și verbal și nu li s-ar fi dat dreptul să își sune părinții sau un avocat. Unul dintre puști a reușit să înregistreze o parte din conversația în care agenții folosesc un limbaj extrem de vulgar.

Doi tineri, unul de 17 și celălalt de 20 de ani, au ajuns în sediul Poliției ca martori într-un dosar de furt. În urmă cu două luni, cineva ar fi furat 50 de euro din haina cuiva.

Cel mai mic a reușit să înregistreze ambiental discuția cu oamenii legii. La început, polițiștii încearcă să îi convingă pe cei doi să recunoască fapta sau să fie martori în dosar. Apoi au trecut la amenințări.

Polițist: „Nu mă interesează decât atât. Ori rămâi martor, ori pleci cu autor. Te hotărăști. Nu o mai dăm în stânga și în dreapta. Gata.”

După o ora de interogări, polițiștii își pierd răbdarea și încep să se certe între ei.

Din nou, polițiștii strigă la cei doi băieți, care își susțin nevinovăția.

În permanentă, amenințările fizice curg în înregistrările făcute cu telefonul.

În tot acest timp, victima îl roagă pe polițist să nu îl mai lovească. Degeaba, furia agentului este și mai mare. După mai bine de 2 ore și jumătate, tânărul semnează declarația, fără să fie lăsat să o citească, după cum susține el, apoi este lăsat să plece acasă.

Într-un final, oamenii legii își dau seama că audierea martorilor trebuia făcută în prezența unui avocat. Injuriile nu se opresc aici.

Polițist: „Păi, nu, stai așa, că vrem cu avocat, că dacă e reținut, întâi îi aduceți la cunoștință drepturile și obligațiile. Cu avocat!”

Polițist: „De asta zic, nu de martor, nu. Nu e vorba de martor.”

Polițist: „Nu, frate, trebuia dus acolo, arătat pe probă. Ce avocat?”

Înregistrările audio au ajuns la șefii celor doi polițiști.

Cătălina Păduraru, IPJ Bacău purtător de cuvânt: „În prezent, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău se efectuează verificări pentru a se stabili cu exactitate situația de fapt. Totodată, s-a dispus declanșarea cercetării prealabile și a fost sesizată unitatea de parchet competentă.”

În cele din urmă, un al treilea tânăr a fost, în cele din urmă, reținut pentru furtul acnhetat.

Dar cei doi băieți au depus plângere împotriva polițiștilor pentru influențarea declarațiilor, loviri și alte violențe, abuz în serviciu și cercetare abuzivă. Tinerii cer despăgubiri de câte 100.000 de euro fiecare, pentru ceea ce au îndurat în secție.


VIDEO PROTVPLUS.RO