Tot mai puțini elevi aleg să meargă la o școală militară. Ce salariu are un sergent sau un locotenent
Războiul din Ucraina începe să lase fără elevi școlile de maiștri militari și subofițeri de la noi din țară.
Niciuna dintre ele nu a reușit să își ocupe toate locurile disponibile, în condițiile în care altă dată pe un singur loc se luptau câte 3 - 4 candidați.
La anul situația se anunță și mai rea, iar din acest motiv Armata a început să își trimită reprezentanții în licee ca să îi convingă pe tineri să urmeze o carieră militară.
În sala de sport a Liceului Teoretic „George Călinescu” din Constata, unde au fost aduși toți elevii de clasa a XII-a din școală, ofițerii de la Centrul Militar din zonă încearcă să îi convingă pe tineri să urmeze o carieră în armată.
Din când în când, în sală, se aplaudă. Iar când din boxe se aude imnul național doar câţiva tineri duc mâna la inimă. Discursurile militarilor nu reușesc să le atragă atenția tuturor.
Astfel de întâlniri sunt organizate în toată țara după ce școlile militare nu mai au mulţi candidaţi. Este o situație cu care Armata nu s-a mai confruntat până acum.
Școlile de maiștri militari și subofițeri din Buzău, Sibiu și Pitești au reușit să atragă doar 70 la sută dintre elevii pe care puteau să îi pregătească și chiar și la marină, în Constanța, au rămas 10 la sută dintre locuri libere.
Reporter: „Conflictul din Ucraina este un motiv pentru care tinerii nu mai aleg o carieră militară?”
Lt. Col. Marian Bugeanu, șef birou informare recrutare CMJ Constanța: „Posibil și asta, da, posibil să influențeze și asta.”
Cristi Crăciun, Președinte Asociația Veteranilor: „Dacă există această temere, este nefondată. Nu înseamnă că dacă intrăm în armată începe un război.”
Și totuși elevii Liceului Teoretic „George Călinescu” din Constanța, de unde militarii au încercat că își recruteze viitorii colegii văd altfel lucrurile.
Fabian, elev: „Evenimentele recente aduc România într-o poziție nefavorbailă pentru cadrul militar la noi în țară.”
Miruna Vasile, elevă: „Mi se pare puțin periculos pentru mine, pentru familia mea.”
Armata încearcă să compeseze aceste riscuri despre care vorbesc tinerii cu promisiunea unei meserii bine plătite.
Lt. Col. Vasile Mitrea, Comandant CMJ Galați: „Undeva pe la 3.000 - 3.500 de lei pentru un sergent și 4.000 de lei pentru un sublocotenent. Are dreptul la o indemnizație lunară care acoperă parțial și uneori integral chiria.”
Aceste acţiuni de convingere a tinerilor pentru a urma școli militare vor continua până la sfârșitul lunii.