Tot mai mulți vârstnici din România își găsesc sprijin în voluntari. Unde pot suna cei care au nevoie
Tot mai mulți vârstnici măcinați de singurătate își găsesc sprijin în voluntarii care le răspund atunci când apelează un număr special de telefon dedicat lor.
Apelul este gratuit şi funcționează în timpul zilei la nivel naţional. Cei care au nevoie de ajutor semnalează tot felul de probleme. Statistic, România îmbătrâneşte. Numărul celor de peste 65 de ani a trecut de trei milioane şi jumătate, şi este în continuă creştere.
Oricine suna, gratuit, la 0800 460 001, găseşte un sfat oportun şi o vorbă bună, de încurajare. În spatele "telefonului" stau zeci de voluntari și angajați care răspund la mii de apeluri venite din partea vârstnicilor singuri. Anul trecut, operatorii au preluat peste 13 mii de telefoane.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Roxana Monocea, coordonator proiect: ”Ne-au apelat pentru informații legate de cum pot obține un serviciu de îngrijire la domiciuliu sau un loc într-un cămin, ne-au apelat având probleme financiare. Când se simt singuri ne mai apelează, astfel sunt incluși în programul nostru de reapelare”.
Neputincioși și în pragul deznădăjdii, de mult ori, vârstnicii României simt că sprijinul emoţional le este vital.
Maria Carp, pensionar: ”Sunt văduvă, locuiesc singură, şi pentru mine dânșii sunt a doua familie. Mă sună în fiecare saptămână, mă întreabă ce am făcut, cum mă simt, dacă am luat medicamentele, dacă mai fac mișcare, foarte mult mă ajută, din toate punctele de vedere”.
Mugurel Mărgărit: "Noi încercam să îi conectăm cu soluții pentru ele, unele soluții oferite de către cei la nivel local, alte unități neguvernamentale, sau autorități locale, alte soluții prin programele noastre. Suntem o societate care nu s-a adaptat la această populație crescută de seniori și România nu are încă soluții pentru ei”.
Din păcate, statul nu oferă acest tip de servicii persoanelor în vârstă. Au existat câteva linii de telefon deschise temporar de către direcţiile de asistenţă socială, subordonate ministerului muncii, dar numai în perioada pandemiei. Apoi au fost închise.
Populația României numără 3,72 milioane de vârstnici (adică persoane de peste 65 de ani), reprezentând peste 19% din populație, potrivit datelor provizorii ale ultimului recensământ. România se confruntă cu o îmbătrânire rapidă a populației. Se preconizează că, până în anul 2050, persoanele vârstnice vor reprezenta aproape o treime din populația României, iar ponderea persoanelor în vârstă de peste 80 de ani vă crește de la nivelul actual de 4,8% la 8,5%, potrivit Ministerului Muncii și Solidarităţii Sociale.